Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


2. Uluslar Arası Didim Zeytin Festivali Başladı

AYDIN (İHA) - Didim Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde ve Didim Kaymakamlığının öncülüğünde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 2. Uluslararası Didim Zeytin Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalin açılış konuşmalarının ardından En iyi zeytin bahçesi yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilirken, Festivale katkı sağlayanlara plaketleri verildi. Stantları gezen Protokol üyeleri zeytin ile zeytinyağının tadına baktı; halka ücretsiz zeytin yağı dağıtıldı ve yöresel keşkek ikramında bulunuldu.
 
Didim Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde ve Didim Kaymakamlığının öncülüğünde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 2. Uluslararası Didim Zeytin Festivali başladı. Atatürk Bulvarı üzerindeki alanda yapılan Zeytin Festivalinin açılışına Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Aydın Belediye Başkan Vekili Sümran Ünal, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Belediye ve İl Genel Meclis Üyeleri, Fas ve İtalya’dan gelen davetliler ile Didimliler katıldı. Fas’tan gelen konuklarının bazıları yöresel kıyafetle Festival alanında yer aldığı görüldü.
  
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Festivalin açılış konuşmasını Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir gerçekleştirdi. Gökdemir ilkini geçen yıl yaptıklarını Uluslar arası Didim Zeytin Festivalini geleneksel hale getirmek için yola çıktıklarını belirterek “Didim’de tarım ile hayvancılık ile geçinen bir ilçe; İklimimiz bu yönde; Zeytin’in Didim’de yüzyıllardır var olduğunu biliniyor. Oda olarak Zeytinciliği geliştirmek için çalışıyoruz. Yeşil Kuşak projesi zeytinciliği gelişmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca turizm Bakanlığı Ege ve Akdeniz’de zeytin koridoru oluşturacak. Didim’de turizm ve zeytin koridoru ile birleştirilmesiyle ilgili projemizi Bakanlığa sunduk. RECOMED ile çalışmalar kapsamında Fas’ın Meknes kenti ile Didim Ziraat Odası arasında Aydın Valiliğimizin izniyle anlaşma yaptık. Bu kapsamda Fas’tan gelen konuklarımızı Festivalimizde ağırladık.”dedi.
 
Fas’tan gelen konukları Aydın ve ilçelerini gezdirdiklerini anımsatan Gökdemir Festivali gerçekleşmesinde emeği geçen başta Aydın Valiliği olmak üzere tüm kurum, kuruluş, belediyeler, Üniversiteler ve özel sektör temsilcilerine teşekkür etti.
 
Ardından Fas heyeti adına konuşan Ahmed Belkaid, Fas’tan gelen Meknes delegasyonu olarak Didim’de bulunmaktan onur duyduklarını belirterek “Didim’deki bu festivalin devamında Didim ile Meknes arasında işbirliği anlaşmaları dahilinde ülkeler arasında yayılacak büyük bir dostluğun ilk adımı atılmış olacak. Buraya yaptığımız ziyarette burada inanılmaz zenginliklerle karşılaştık. Bu şekilde insanlarla bizde ekonomik potansiyelimizi birleştirme içerisindeyiz. Bu toplumların ortak noktası zeytin ağacı.. ”dedi ve destek olan herkese teşekkür etti.
 
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise tarihten bugüne zeytinin ve üreticinin önemine değinerek “Burada zeytin bizim birinci ürünümüz olarak var olmaktadır. Turizm birinci öncülüğümüz ama turizm hep tüketiyoruz. Tarım reformunun çalışması sonucunda çok ciddi bir zeytin üretimi başladı. İlçemizde bir milyon zeytin ağacı var. Üretmek bu noktada iyi; Zeytin aynı zamanda barışın simgesi; tarih boyunca var olan zeytin kutsanmış olması bizim için önemli. Biz üretim noktasında yerel yönetimler olarak her zaman yanlarında olacağız.”diye konuştu.
 
“ZİRAAT ODASINA TEŞEKKÜR ETTİ”
 
Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ise konuşmasında şunları kaydetti; “Zeytin barışın simgesi bizler öyle bir kentteyiz ki bu zeytin bizlere atamızdan miras kalmış. Dalı ile barışın simgesi olmuş. Tüm semavi kitaplarda övülmüş hatta üzerine ant içilmiş meyvesi ve yağı ile şifanın sembolü olmuş. Didim ilçesinde ilk akla gelen turizm; bizler son iki yıldır festivalle denizin ve güneşin yanına şifa kaynağı olan zeytini eklemek istiyoruz. Vardığımız bu noktada da zeytinde Türkiye’de yer sahibi olduğumuz bu faaliyetle göstermiş oluyoruz. Didim Ziraat Odamız göreve başladığımız ilk günden bu yana büyük gayret gösterdi. Belediye Başkanımız konuşmasında bizleri övdüler fakat bugün bu güzellik varsa taşın altına elini koyanlardır. Bizleri Akdeniz Zeytin şehirleri birliğine üye yapan ve bu konuda tek kent olmamızı sağlayan Didim Ziraat Odasına teşekkür ediyorum.”dedi.
 
Kaymakam Emiroğlu konuşmasının devamında Didim’deki zeytin ağacı varlığıyla ilgili bilgiler vererek festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.
 
“GIDA ÖNEMLİYSE TARIMDA ÖNEMLİ”
 
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise konuşmasının başında tüm katılımcıların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Erdem Dünyanın geleceğin 3 önemli sorun olduğunu belirterek” Enerji, Su ve Gıda; bu 3 sorun Dünya insanlık alemini zorluyor. Gıda bu noktada önemli; Bakanlığımızın da bu noktada adı bile değişti. Gıda önemliyse tarımda önemli..” dedi. Türkiye’nin bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu belirten Erdem Türk tarımında değişime ve dönüşüm içinde olduğunu kaydetti.
 
Zeytin’in Kuran-ı Kerim’de dile getirildiğini belirten AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem Kuran’da yer alan Zeytin ve İncir’in Aydın’da yetiştirildiğini söyledi ve Aydınlıların bunun değerini bildiğini söyledi. Aydın’da 22 milyon zeytin ağacı olduğunu belirten Erdem “Didim’de 450 bin zeytin fidanı Didim’de toprakla buluşmuş. Sonuçta zeytin ve zeytin yağı çok önemli; Türkiye’de kişi başı zeytin yağı tüketimi 1,3 litre bu oranı arttıralım. Zeytin yağı bir iksir sağlık için çok önemli; öncelikle sağlık için tüketelim.”dedi.
Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan’da konuşmasında 2. Didim Zeytin Festivalinde olmaktan onur duyduğunu belirterek “Aydın Türkiye’de zeytin ağacı sayısında birinci olduğunu biliyordum. Bundan sonra inşallah bu tür festival ve tanıtımlar amaca uygun olacak gelişecek ve ticari anlamda zeytin ve zeytinyağı üreteceğiz. Bu çabalar geçte olsa başladı ve önümüzdeki yıllarda daha da artarak devam edecektir.” dedi be emeği geçenlere teşekkür etti.
 
“EN İYİ ZEYTİN BAHÇELERİ BELİRLENDİ”
 
Konuşmaların ardından İlçedeki Okulların Halk Oyunları ekipleri gösterilerini sergiledi.
‘En İyi Zeytin Bahçesi’ yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmada 3. olan Bilal Kalın’a ödül olarak Yarım altın verilirken ödülünü Kaymakam Ersin Emiroğlu’nun elinden aldı. 2. olan Süleyman Çalkama’ya ise ödül olarak tam altın verilirken ödülünü AK Parti Milletvekili Mehmet Erdem’in elinden aldı. Yarışmada 1.liği Hüseyin Altınhan alırken Altınhan’a ödül olarak Zeytin Çırpma makinesi verilirken Ödülünü ise Vali Yardımcısı Abdullah Aslan’ın elinden aldı.
 
Ardından Zeytin Festivaline katkı ve destek veren kurum ve kuruluşlara plaketleri verildi. Plaket töreninin ardından sembolik olarak açılış kurdelesi kesildi. Stantları gezen Protokol üyeleri zeytin ile zeytin yağının tadına bakarak bilgi aldı; Festival etkinlikleri kapsamında halka ücretsiz Didim Ticaret Odasınca zeytin yağı dağıtıldı ve yöresel keşkek ikramında bulunuldu.
 
 

Ekleme Tarihi
26.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 2. Uluslar Arası, Didim Zeytin Festivali Başladı, festival, zeytin, zeytinyağı
Link: 2. Uluslar Arası Didim Zeytin Festivali Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız