Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Alkol yasağı satışı vurmadı

Alkollü içki satışlarına getirilen kısıtlamalara rağmen, üreticiler etkilenmedi. Üreticiler, “2013 yazında cirolar bir önceki yıla göre çok büyük düşüş göstermedi” derken, tekel bayileri ise saat 22.00’den sonra kepenk kapattıkları için alkol dışı ürünlerin satışları azaldı.

EYLÜL ayı başında başlayan gece 10’dan sonra alkol satışını kısıtılayan yasa sonrası, satışlarda gözle görülür bir düşüş yaşanmadı. Özellikle Tekel bayilerinin alkol satışlarına getirilen kısıtlamalardan etkileneceği, satışlarda düşüş yaşanacağı ifade edilmişti. Ancak alkollü içeçecek üreticileri geçen yılına aynı dönemine göre satış rakamlarında karşılaştırma yaptıklarında satışlardaki düşüşün çok az seviyede olduğunu ifade etti. Alkollü içecek üreticileri, “Alkol satışlarına kısıtlama getirilmesi, satışlarda yaşanan ufak çaplı düşüşün etkili olmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

DÖNEMSEL ETKİ DE VAR

Tam anlamıyla bir değerlendirme yapabilmek için daha erken olduğunun altını çizen üretici, “Kısıtlama sonrası gelişen olaylara dikkatli bakmak gerekir. Satışlarda yaşanan ufak çaptaki düşüş sadece getirilen kısıtlamaya bağlanamaz. O dönemde yaşanan Gezi olayları alkol satışlarındaki düşüşte etkili oldu. Farklı bir zaman yaşandı. Arkasından gelen ramazan ayında da alkol tüketimi azaldı. Bu zaten her yıl karşılaşılan bir durum” diye konuştu. Vatandaşların yasağa ayak uydurmaya başladığını ifade eden üretici, “Yasak sonrası birçok tüketiciden şikâyet geldi. Ancak bir süre sonra alıştılar. Erkenden alıp evlerine götürdüler. Ya da belirli miktarlarda toplu alımlar yapmaya başladılar” dedi.

‘DRAMATİK’ DÜŞÜŞ YOK

Düzenleme sonrası yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren bir başka alkollü içecek üreticisi de satışlarda ‘dramatik’ bir düşüş yaşanmadığını belirtti. Kesin sonuçların ortaya çıkması için en az 3 aylık süre geçmesi gerektiğini belirten alkollü içecek üreticisi, “Gerekli zaman geçtiğinde biz de araştırmalar yapacağız. Getirilen kısıtlamanın ne ölçüde etkilediğine bakacağız. Bu konu hakkında kapsamlı bir rapor hazırlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Alkollü içecek üreticileri satışlarda bir düşüş yaşanmadığını söylerken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken küçük işletmelerin alkol satamadığı gerekçesiyle saat gece 10’dan sonra dükkânlarını kapatmak zorunda kaldığını söyledi. Alkolün yanında satılan kuruyemiş ve cips gibi ürünlerin satışlarında da düşüş yaşandığını belirten Palandöken, yasakların devam etmesi halinde bir çok küçük esnafın zor durumda kalacağını belirtti.


Alkol tüketimi Türkiye’de 1.5 litre

OECD raporuna göre Türkiye’nin alkol tüketimi 1980-2010 arasında yüzde 17 gerilerken, kişi başına tüketilen saf alkol 1.5 litre düzeyinde gerçekleşti. Euromonitor’a göre ise 2005-2010 yılları arasında Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde alkollü içki tüketimi yüzde 25 artarak 11.7 milyar litreden 15.2 milyar litreye yükseldi. Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı ülkeler arasında en çok içki tüketilen ülke yılda 2.3 litre saf alkol ile Lübnan oldu.

Bir padişah yasakladı o da geri tepti

BAŞBAKAN yardımcısı Ali Babacan, ABD’de, özgürlük ve haklar konusu ile içki kısıtlaması konusundaki bir soruya yanıt vermiş, Osmanlı zamanında bile içkiyi yasaklamaya çalışan sadece bir padişah çıktığını onun da geri teptiğini ifade etmişti. Babacan şunları söylemişti: “ABD’de bir dönem içki yasaklandı. O da geri tepti. Türkiye’de içkinin yasaklanması gibi bir durum yok, sadece Amerika’da da olduğu gibi, alkol satışı ile ilgili saat kısıtlaması ve okullara belirli uzaklıkta olma zorunluluğu var.”

Evlere servisle açık kapatıldı

TEKEL bayilerinden ise kısıtlama ile ilgili farklı sesler yükseliyor. Satışlarında düşüş olduğunu söyleyen de var, değişiklik olmadığını söyleyen de. Saat 10’da kepenk indirdiğini belirten bir Tekel bayi, “Alkol almak isteyen erken gelip alıyor. Ancak yasaktan sonra yapacağımız satışlarda azalma oldu. Bu da bizim ciromuzu etkiliyor. Gelen müşterilere alkol satışı yapamayacağımızı söylemektense kapatmayı tercih ediyorum” dedi. Bir başka Tekel bayi ise gece 12’ye kadar açık kalma hakkı olduğunu ve bunu da kullandığını söyledi. Tanıdık müşterilere kısıtlamadan sonraki saatlerde evlere servis yaparak satış yaptıklarını anlatan Tekel bayi, “Müşteri saat 10’dan sonra geldiğinde satış olmadığını söylüyoruz. Eve servisle açığımızı kapatıyoruz. Çok etkilendiğimiz söylenemez” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Alkol yasağı, satışı vurmadı, alkol satışları, alkol, Alkol düzenlemesi, alkol yasası, OECD
Link: Alkol yasağı satışı vurmadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız