Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Depolarda Bekletilen İncircirde Aflatoksin Uyarısı

AYDIN (İHA) - Aydın’da fiyatların yükselmesi beklentisiyle üreticinin elinde beklettiği incirde aflatoksin oluşumunun önlenebilmesi için depolama yapılacak ortamın iyi seçilmesi ve depolamada uygulanacak yöntemlerin doğru tercih edilmesi gerektiğini belirtildi.
 
İncir depolamasında tercih edilen Fümigasyonda Metil Bromid kullanımı hakkında bilgiler veren Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Ramazan Özkan, üreticiden alımı yapılan incirlerin kurutma sırasındaki zararlı bulaşımını önlemek amacıyla Metil Bromid ile fümigasyonunun yapılmasının yaygın olarak uygulanan bir mücadele şekli olduğunu söyledi. Metil Bromid kullanımının kalıntı sorunu nedeniyle insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmakta olduğunu belirten Özkan, “İhraç edilen incirde zararlı mücadelesi amacıyla Kontrollü Atmosfer koşullarından yararlanılması, ürünün sağlık değerinin artmasına ve organik pazar dışında tüm tüketicilerin kalıntı riski taşımayan bu ürünleri rahatlıkla kullanmasına neden olacaktır” dedi.
 
Üreticilerin depoları sezon öncesi temizlenip klorak ve türevleriyle dezenfekte etmesi gerektiğini kaydeden Ramazan Özkan, “Depolama yapılacak alandaki yarık, oyuk gibi yerler tamir edilmeli, pencerelere tel takılmalıdır. Böcek, sinek vb hastalık ve zararlıların girişini önleyici diğer tedbirlerin de alınmış olması gerekir. Duvarlar her yıl kireçle badana edilmelidir. Hurda incirler ayrı bir yerde depolanmalıdır. Depo edilecek kuru incir kasalanmayacak ise yığınların kızışma olmaması için 40 santimetreyi geçmemesi gerekir. Depo alanları güneş görmeyen loş, karanlık ve serin alanlar olmalıdır. Depolanacak incirlerin, hayvan barınaklarına yakın olmamasına ve koku salan maddelerle depolanmamasına dikkat edilmelidir. Üretici tarafından kalite sınıflarına ayrılan kuru incirler temiz kasalarda hızla alıcılara teslim edilmelidir” diye konuştu.
 
İncir üretiminin ovalarda sulu tarımın artmasıyla birlikte kırsal kesime doğru kaydığına işaret eden Özkan, üreticilere şu uyarılarda bulundu: “Son yıllarda taban arazilerde sulu tarımın yaygınlaşması ile kuru incir üretiminin kır ve kır-taban bölgelere kayması, bir yandan verim düşüklüğüne yol açarken, bir yandan da kaliteyi olumsuz kılan bir takım sorunları beraberinde getirmiştir. Kuru incir, üretiminin tamamı ihracata konu olan geleneksel ihraç ürünlerimizdendir ve alıcı ülkelerin her geçen gün daha çok üzerinde durdukları sağlıklı, temiz ve hijyen ürün taleplerine cevap verebilmek açısından kalitenin önemi büyüktür”
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Depolarda Bekletilen İncircirde, Aflatoksin Uyarısı, incir
Link: Depolarda Bekletilen İncircirde Aflatoksin Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız