Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


"İran üzümünü Türk üzümü diye satıyorlar"

Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, bazı ihracatçıların İran'dan ithal ettikleri üzümü, Türk üzümü yazılı ambalajlarda ihraç ettiğini iddia ederek bu konuda önlem alınmasını istediklerini belirtti.

MANİSA - Aksoy, Borsa'da düzenlediği basın toplantısında çekirdeksiz kuru üzümde Türkiye'nin piyasa belirleyici ülke olduğunu, pazarda en önemli rakibin ise İran olduğunu söyledi.

Bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatın 5 lira seviyelerine kadar yükseldiğini belirten Aksoy, Türk kuru üzümü ile İran kuru üzümü fiyatları arasında tonda yaklaşık 450 ile 500 dolarlık farkların oluştuğunu kaydetti.

Bazı ihracatçıların üretimdeki düşüklüğü gördükleri halde düşük fiyatla ileri vadeli satış yaparak taahhüt altına girdiğini savunan Aksoy, "Bazı ihracatçılar, bu taahhütlerini yerine getirmek ve yükselmekte olan üzüm fiyatlarını düşürmek için İran üzümünü kullanmakta. Avrupa pazarlarına girmekte çok zorlanan İran üzümünün Mersin Serbest Bölgesi'nde tekrar işlenip Türk üzümü diye satılmaya başlandığı duyumları aldık.

Gelinen bu noktada üzüm üreticilerimiz, ülkenin üreteni kazansın diye çalışan dürüst tüccarlarımız, dürüst ihracatçılarımız, çiftçi kuruluşlarımız ve en önemlisi ülkemiz ekonomik kayba uğruyor. Yıllarca zorla kazanılmış Avrupa pazarlarımız 3-5 haksız rekabet yapan ihracatçı yüzünden kaybediliyor."

Tüm yetkilileri üreticiler adına bu haksızlığın önüne geçilmesi için göreve çağırdıklarını vurgulayan Aksoy, Rekabet Kurulu'nda kuru meyve ile ilgili bir komisyonun oluşturulmasının gerektiğini söyledi. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İran üzümü, Türk üzümü, üzüm, Yetiş Aksoy, ihracat, Manisa
Link: 'İran üzümünü Türk üzümü diye satıyorlar'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız