Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Cevizde üretim, tüketim artışına yetişemiyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Türkiye, 100 bin ton iç ceviz üretimiyle dünyada dördüncü sırada ve dünya üretiminin yüzde 6'sını karşılıyor ama yine de ceviz ithal ediliyor" dedi.

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin dünya ceviz üretiminde 4. sırada olmasına rağmen üretimin tüketimi karşılayamadığını belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, dünya ceviz üretiminin iç ceviz olarak yaklaşık 1,5 milyon ton olduğunu, bunun 720 bin tonunu karşılayan Çin'in birinci sırada yer aldığını, Çin'i, ABD ve Ukrayna'nın takip ettiğini, Türkiye'nin 100 bin ton üretim ve yüzde 6 payla dördüncü sırada yer aldığını bildirdi.

Cevizde üretimin, tüketim artışına yetişemediğini belirten Bayraktar, "Türkiye, 100 bin ton iç ceviz üretimiyle dünyada dördüncü sırada ve dünya üretiminin yüzde 6'sını karşılıyor ama yine de ceviz ithal ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de kabuklu ceviz üretiminde Hakkari'nin 13 bin 98 tonla birinci olduğunun altını çizen Bayraktar, Hakkari'yi, 6 bin 952 tonla Kahramanmaraş'ın, 6 bin 863 tonla Bursa'nın, 6 bin 458 tonla Denizli'nin, 6 bin 406 tonla Çorum'un, 6 bin 375 tonla Mersin'in takip ettiğini ifade etti.

"Ceviz verimliliği yetersiz"

Bayraktar, Türkiye'de ceviz üretiminin artmasına karşın, ağaç başına 34 kilogramlık verimin yetersiz kaldığını belirterek, verimsizliğin sebebinin, ceviz ağaçlarının arazi sınırlarında tek tek ağaçlar şeklinde, kültürel işlemlerden yoksun, bakımsız olarak yetiştirilmesi olduğunu bu durumun verimi ve kaliteyi düşürdüğünü bildirdi.

Cevizin anavatanının Anadolu olduğunu hatırlatan Bayraktar, Türkiye'nin her tarafında cevizin yetiştirilebildiğini, istenirse ceviz üretiminin hızla artırılabileceğini belirtti.

Bayraktar, ceviz hasadının tamamlanmak üzere olduğunu anımsatarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cevizlerde hasat zamanını belirleyen en belirgin özellik, pratik olarak meyve üzerini örten yeşil kabuğun çatlayarak meyvenin gözükmesidir. Erken hasatta meyvenin yeşil kabuktan ayrılması güçleşir, ceviz içinde kararmalara neden olur. Geç hasatta ise karga, sincap gibi ceviz tüketen hayvanlar ürüne zarar verir.

Hasatta sırık kullanılmamalıdır. Sırık yaralanmalara neden olur. Daha önemlisi ertesi yılın meyve gözlerinin zarar verir.

En ideal hasat dalların silkilerek yapılmasıyla olur. Bu amaçla geliştirilmiş meyve silkici ve toplayıcı araçlar olmasına rağmen ülkemiz tarım arazilerinin eğimli olması bu tip hasat makinalarının her yerde uygulamasını mümkün kılmamaktadır."

"Ceviz uygun yerlere dikilmeli"

Bayraktar, cevizin asıl ürün olarak üretilmesi, iklim ve toprak şartlarının uygun olduğu yerlere dikilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'de ceviz üretiminin artırılması için verimi yüksek, iklim ve toprak şartlarına uygun ceviz çeşitleriyle kapama bahçeler kurulması gerektiğini kaydeden Bayraktar, standart çeşitlerle kurulacak kapama bahçelere verilen desteklerin üreticiyi teşvik eder mahiyette olması gerektiğinin altını çizdi.

Bayraktar, ceviz bahçesi kurulacak arazilerin toprak ve sulama suyu tahlillerinin yaptırılması gerektiğini, üreticilerin ceviz çeşidi seçerken, ilkbahar geç donlarından zarar görmeyen, geç çiçeklenen, soğuklama isteği bakımından yöreye uygun, kalitesi ve verimi yüksek çeşitlerin tercih etmesi gerektiğini bildirdi.

Meyvecilikte yapılan hataların telafisinin mümkün olmadığını ifade eden Bayraktar, üreticilerin bahçe tesisine karar verirken uzman kişi ve kuruluşların bilgisine başvurması, fidanı güvenilir kuruluşlardan alması, alacakları fidanların sağlıklı olması gerektiğine dikkati çekti.  
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Cevizde üretim, tüketim artışına, yetişemiyor, TZOB, Şemsi Bayraktar, ceviz, üretim, tüketim, meyvecilik, ceviz verimliliği
Link: Cevizde üretim, tüketim artışına yetişemiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız