Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


"İhracatçılar saygılı olmalı"

Salihli Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak, bazı ihracatçıların İran üzümünü Türk üzümü olarak dış pazara sunduğu duyumları aldıklarını belirterek, "Bunu yapanlar kendisine gelip, tüccarlara saygılı olmalıdır" dedi.

MANİSA (AA) - Salihli Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Toprak, çekirdeksiz kuru üzümün, Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olduğunu ve ülke genelinde üretilen kuru üzümün yaklaşık yüzde 90'lık kısmının ihraç edildiğni kaydetti.

Dünya kuru üzümü üretiminin yaklaşık yüzde 50'ye varan kısmının Türkiye'de üretildiğini ve bu sayede dünya fiyatlarının oluşmasında da belirleyici rol oynandığına işaret eden Toprak, şunları söyledi:

"Dünya kuru üzüm üretimi olarak ilk sırada olan ülkemizi, ABD ve İran takip etmektedir. 2013 yılında doğal afetler nedeniyle kuru üzüm rekoltesinin düşük olması sonucu fiyatlar serbest piyasa sonucu yukarı doğru hareket etmiştir. Türk çiftçimizin üretmiş olduğu çekirdeksiz kuru üzümü kalite, renk, standartlık ve ilaç kalıntısızlığı nedeniyle tartışılmaz derecede dünya piyasasında ön plana çıkmıştır. Manisa ziraat odalarının önceki yıllarda 'Ürününe Sahip Çık, Ülkene Sahip Çık' sloganı ile çiftçilerimiz üzüm üretim kalitesini arttırdığı gibi pazara sunma konusunda aceleci olmamış ve üzüm fiyatlarının üreticinin istediği fiyatlara doğru çıkmasına neden olmuştur."

Toprak, ürünün değerini bulması için hem üreticilerin hem de tüccarların ve düzgün çalışan ihracatçıların görevini yaptığını ancak bazı ihracatçıların ise ülkesine ve üreticisine sahip çıkmayarak, çekirdeksiz kuru üzümüm pazarını baltalamaya çalıştığını ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Çiftçi-tüccar-ihracatçı, aynı gemidedir. İyi günde, zor günde birbirine sahip çıkması gerekir. İran üzümünü Türk üzümünün yerine pazara sunan ve sunmaya çalışan ihracatçıların bir an önce kendine gelip, çok para kazanma isteğini bırakıp, ülkesine, çiftçilerine, tüccarlarına dürüst çalışan ihracatçılarına saygı göstermeleri gerekmektedir. Yetkililer bu konuyu araştırıp bu ihracatçılara engel olmaları konusunda gerekeni yapmalarını bekliyoruz. Salihli Ziraat Odası olarak olayların takipçisi olduğumuzu belirtiriz."  
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ihracat, üzüm, Hüseyin Toprak, Manisa
Link: 'İhracatçılar saygılı olmalı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız