Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


‘Fındığını Lisanslı Depoya Koyan Üretici Yüzde 15 Kazandı’

SAMSUN (İHA) - Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü Mesut Atav, fındığını lisanslı depoya koyan üreticinin iki ayda yüzde 15 kazandığını belirterek, “Üretici lisanslı depoya yönelirse bu kazanç ikiye hatta üçe katlar” dedi.

Bölge Birliği Müdürü Mesut Atav, fındık üreticisini lisanslı depoculuğa destek vermeleri ve bu depoları kullanmaları hususunda uyardı. Bölge Müdürü Mesut Atav yaptığı açıklamada, “Fındık üreticisi sağlıklı ve güvenli depolama imkanlarına sahip olmadığından her yıl hasat ettiği ürününü kurutur kurutmaz, emanet olarak tüccara bırakıyor ya da tüccar ne fiyat verirse hemen satarak nakde çeviriyor. Tabii olarak da tüccar, yoğun olarak fındık arzı olan hasat dönemlerinde en uygun fiyatla fındık alımı yapıyor” diye konuştu.
 
Emanet fındık uygulamasının piyasayı bozduğunu vurgulayan Mesut Atav, “Ürün hasat dönemlerinde fındık fiyatlarının düşük olması gayet normal zira tüccarın tek hedefi karını maksimize edebilmektir. Çünkü satıcının bol olması tüccarı alım konusunda belirleyici yapmaktadır. Ancak buradaki tüccarı güçlendiren en önemli konu emanet fındıklardır. Emanet ürünlerde tüccarın herhangi bir mali kaynağı olmamasına rağmen çiftçimizin ürününü sermaye olarak kullanmaktadır. Bu ürünün sermaye olarak getireceği kazancı üretici elde edebilecekken sadece stoklama imkanının olmamasından tüccara malını teslim etmek zorunda kalmaktadır” şeklinde konuştu.
 
Bu sorunların çözümünün lisanslı depoculukta olduğuna işaret eden Atav, “Üreticinin sağlıklı ve güvenli depolama yapamamasından kaynaklanan kayıplarını asgariye indirebilmek için devlet ‘lisanslı depoculuk’ sistemini kurmuş, bu sisteme TMO ile doğrudan öncülük etmiş, ayrıca lisanslı depoculuğu geliştirebilmek adına ürün teslim edenlere de birçok güvencenin yanında bazı muafiyetler de uygulamıştır. Borsa verilerine göre bu yıl eylül ayı başı itibarıyla 5.75 TL olan fındık fiyatı bugün 6.6 TL ye (Fatsa Borsası, Giresun Borsası’nda 7.05 TL) ulaşmıştır. Fındığını depoya koyan üretici iki aylık sürede yüzde 15 kazanç elde etmiştir. İki aylık sürede bu kadar yüksek bir kazanç tesadüfi değildir. Hemen hemen her yıl hasat döneminin birkaç ay sonrasında yüzde 10 ila yüzde 20 arasında fiyat hareketliliği olmaktadır (2012 de 3.85 TL den 4.30 TL ye yüzde 12)” açıklamasında bulundu.
 
“Üretici lisanslı depoya yönelirse bu kazanç ikiye hatta üçe katlar” diyen Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü Mesut Atav şunları kaydetti: “Lisanslı deponun yaygınlaşması demek emanet fındığın ortadan kalkması demektir. Bu gerçekleştiğinde fındık piyasalarında şimdiki sistemin tam tersi alıcının istekli satıcının az olduğu bir Pazar meydana gelecektir ki bu fiyatların ürün hasat döneminde bile yüksek seyretmesine imkan sağlayacaktır. O nedenle ben çiftçimizin Emanete fındık verme yerine lisanslı depolara yönelmesini tavsiye ediyorum.”
 
Mesut Atav, lisanslı deponun çiftçiye sağladığı imkan ve avantajları şöyle sıraladı: “Depoya teslim edilen ürünlerin randıman ve kalite garantisi, ürün senedi ile dilediğinde ürünü borsada satabilme imkanı, gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti, ürün senedinin borsada alınıp satılmasında KDV muafiyeti, sözleşme ve ürün senetlerinde damga vergisi muafiyeti, yüzde 2 zirai stopaj muafiyeti, dilediğinde ürününü alabilme, ürünün sigortalanması, iki yıl depolayabilme imkanı, ürün senetlerini teminat vererek kredi kullanabilme imkanı.”
 
Yedi ay depoda bekletme işleminin bedavaya geldiğini bildiren Bölge Müdürü Mesut Atav sözlerini şöyle tamamladı: “Depolama bedeli ton başına aylık 12,9 TL civarında bir ücret ve 15 TL/ton depoya alım ücreti uygulanmaktadır. Yaklaşık 40,8 TL/ton maliyetle iki ay saklanabilen 6 bin TL bedelli 1 ton ürünün sadece (120 TL) stopajdan sağlayacağı muafiyet dikkate alındığında 1 tonluk bir ürünün yaklaşık 7 ay depolanması bedavaya gelmektedir. Lisanslı depoculuk depolanabilir tüm tarım ürünleri için çiftçimizin pazarda daha güçlü olmasını sağlayacak bir sistemdir. Ancak bu hususta acil olarak sisteme giriş yapması gerekenler fındık üreticileridir. Çünkü fındık pazar kontrolünün tek taraflı olduğu bir üründür. Üreticinin ürününe verilecek değerde etkili olmasının yolu lisanslı depoculuktur. Ordu bölgesi bu hususta şanslıdır çünkü Ünye de 25 bin ton kapasiteli bir depo mevcuttur. Çiftçinin, fındık üreticisinin yanında olduğunu iddia eden tüm kurum, kuruluş ve şahıslar el birliği ile lisanslı depoculuğu fındık üreticisine anlatmalıyız.”
 
 

Ekleme Tarihi
31.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındık, Lisanslı Depo, Üretici Yüzde 15 Kazandı, samsun, Mesut Atav
Link: ‘Fındığını Lisanslı Depoya Koyan Üretici Yüzde 15 Kazandı’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız