Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Günlük yumurta üretimini 4 milyara çıkardı

Manisa Akhisar’da, AB normlarına uygun ve her biri 200 bin adet yumurtacı tavuk kapasiteli 11 adet kümesten oluşan tesisin devreye girdi. Keskinoğlu’nun pazardaki payı yüzde 70’i geçecek.

MANİSA - Sektörde 50’nci yılını dolduran Keskinoğlu, 1963 yılında başladığı yumurta üretiminde yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Keskinoğlu’nun dünya standartlarındaki yıllık 500 milyon yumurta üretim kapasiteli Rahmiye Yumurta Üretim Tesisleri’nin açılışı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Keskinoğlu, Manisa Akhisar’da 350 bin metrekare açık alana sahip, AB normlarına uygun ve her biri 200 bin adet yumurtacı tavuk kapasiteli 11 adet kümesten oluşan tesisin devreye girmesiyle günlük yumurta üretimini 4 milyon adede yükseltti. Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, “350 bin metrekarelik araziye kurulan yeni tesiste yaklaşık 125 kişiye istihdam sağlayacağız. Böylelikle toplam personel sayımız 4 bini bulacak. Yeni yatırımımız Türkiye toplam yumurta üretimindeki payımızı yüzde 8’in üzerine çıkaracak, perakende yumurta pazarındaki payımız ise yüzde 70’i aşacak” dedi.

Kirli yumurta kamera ile tespit edilecek

Son teknolojinin kullanıldığı ve yumurtaların ayrıştırma işlemlerinin dedektörlerle yapıldığı yeni tesiste kirli yumurtaların kamera ile tespit edileceğini anlatan Keskinoğlu, şunları söyledi: “Zar çatlağı ya da kırık olan yumurtalar ise dedektörden yumurta kabuğuna uygulanan kuvvete karşılık alınan sesin şiddetine göre anlaşılacak. Kan dedektörü sayesinde de kanlı yumurtaları ayırt etmek mümkün olacak. Yumurta tasnifleme işlemi sonunda A sınıfı yumurtalar UV dezenfeksiyon ışınları ile el değmeden dezenfekte edilecek. Tam izlenebilirlik kodlamasından sonra Türkiye’de bir ilk olan el değmeden otomatik paketleme sistemi kullanılarak yumurtalar ambalajlanacak.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gerek ekonomik, gerekse sosyal alanda birçok projeyi hayata geçirdiğini, azimli ve kararlı çalışmalarla geleceğe doğru yürüdüğünü belirtti. Tarım sektöründe son yıllarda önemli mesafeler kat edildiğini bildiren Eker, “Son 10 yılda hayata geçirilen projelerle tarım sektörü, dünya sıralamasında 11. sıradan 7.’liğe, Avrupa’da da tarım hasılası yönünden 4.’lükten 1. sıraya çıktı. Bu yıl 3 önemli üründe tarihi rekor kırdık. 2013 yılında Türkiye, 22 milyon tonla tarihinin en yüksek Buğday üretimini, 6 milyon tonla mısır üretimini ve 900 bin tonla çeltik üretimini gerçekleştirdi” dedi.

Türkiye 50 ülkeye kanatlı ihraç ediyoruz

Kanatlı et üretiminin 1 milyon 700 bin tona ulaştığını, 10 yıl önce 19 bin ton olan ihracatın ise bugün 326 bin tona çıktığını ve yaklaşık 50 ülkeye kanatlı et ihraç edildiğini vurgulayan Bakan Eker, damızlık ve kuluçka ihracatında da artış olduğunu kaydetti.

2023 hedefi 30 milyar yumurta üretimi

Yem ve mısıra destekleme primlerinin de 2004 yılından bu yana verildiğini hatırlatan ve mısır üretimine verdikleri desteklerin karşılığını bulduğunu söyleyen Bakan Eker, şöyle devam etti: “Mısır üretimi yaklaşık 6 milyon tona çıktı. Yumurta paketleme ve ambalajlama tesisleriyle, kanatlı eti kesim ve işleme tesislerinden toplam 75 tesise de kırsal kalkınma destekleri kapsamında toplam yüzde 50 hibe desteği ödendi. Küçük ve orta boy işletmelerin bir işletme halini alması, hem tüketicinin daha sağlıklı ürün tüketmesi açısından hem de üretimin katma değerinin artırılması açısından önemli. 2013 yılında kanatlı et üretiminin yaklaşık 2 milyon tona, yumurta üretimimizin de 16 milyar 300 bin ton adede ulaşması bekleniyor. Bizim hedeflediğimiz politikada Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 10 yıl sonra da tavuk eti üretimimizin 3 milyon tona çıkması, yumurta üretimimizin de 30 milyar adede ulaşmasıdır.”
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Günlük yumurta üretimi, 4 milyar, yumurta, üretim, Manisa, Keskinoğlu, Mehdi Eker, Keskin Keskinoğlu, tavuk
Link: Günlük yumurta üretimini 4 milyara çıkardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız