Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Döküntü Elma Alımları Devam Ediyor

KONYA (İHA) - Konya’da elma üretiminin önde gelen ilçelerinden olan Beyşehir’de sanayi tipi döküntü elma alımları başladı. Çiftçiler, döküntü elmayı otomobillere bağlanan römorkların yanı sıra öğrenci servisi hizmeti veren otobüsler ile minibüslerin içerisine konulan ve bagajlardan çıkarılan çuvallar içerisinde tüccarlara teslim ediyor.

Yolcu otobüsü sürücüsü Mehmet Taçbaş, elma yetiştirdiği bahçesinde bu sene ürünün fazla olması nedeniyle alım merkezine getirdiğini belirterek, “Başka aracımız yok, elmayı bu araçla taşıyoruz. Önce yolcuyu, ardından elmayı taşıyoruz” dedi.

Taçbaş, asıl mesleğinin elmacılık olmadığını ancak kendisine ait bahçesinde yetişen, kalitesi düşük olduğu için döküntü elma olarak nitelendirilen ürünü bölgedeki tüccarlara sattığını belirterek, “Bu sene ihtiyacımızın üzerinde elma oldu. Ama alan yok, satan yok, elma dalında kaldı, döküldü” diye konuştu.

Taçbaş, boşa gitmemesi için getirdiği elmayı kilosu 10 kuruştan alım merkezine verdiğini belirterek, “Boşa gitmesin diye getirdik ama para etmedi. Toplaması da satması da, getirmesi de bir dert. Devletten isteğimiz, tarım politikası malum, hep dışa bağımlı, tüketici. Çiftçinin halini hatırını soran da yok. Adam elmayı yetiştiriyor pazarı yok, alan yok” ifadesini kullandı.
 
Döküntü elma alım satımı yapan tüccar Hakkı Kırtıl ise, Beyşehir’de yıllardır bu işi yaptıklarını söyledi. Bu yıl üreticiden elmayı kilosu 10 kuruşa satın aldıklarını, meyve suyu fabrikalarına ise 15 kuruştan verdiklerini belirten Kırtıl, fiyatların geçen yıllara göre düşük olduğunu söyledi. Fiyatların düşük olmasından dolayı bu sene üreticiden alım yapmayı düşünmediklerini ancak vatandaşlardan gelen aşırı ısrar nedeniyle ürünün boşa gitmemesi ve vatandaşların mağdur olmaması için harekete geçtiklerini belirten Kırtıl, “Geçtiğimiz haftalarda başladığımız alımlar halen devam ediyor. Bu sene fiyatlar çok düşük olmasına rağmen vatandaşın malını değerlendirelim diye bu işi yapıyoruz. Çiftçi de, biz de bundan dolayı mustaribiz” diye konuştu.

Ürünü gönderdikleri fabrikalardaki sıradan da yakınan Kırtıl, “Fabrikalarda 2-3 gün sıra oluyor. Bundan dolayı kendi araçlarımızla nakliyeyi yapıyoruz. Eğer, nakliye işini de kendimiz yapmayacak olsak nakliyeye para versek, para kazancımız yok denecek kadar az olacak. Bu şekilde çiftçimize büyük bir hizmet ediyoruz” dedi.
 
Alım yaparak hem Beyşehir ekonomisine önemli ölçüde katkı sunduklarını da belirten Kırtıl, böylece ürünün çöpe gitmesinin de önüne geçtiklerini vurguladı. Mevcut fiyat politikasının bölgede elma üretimini baltaladığını kaydeden Kırtıl, şöyle devam etti:
“Elma üretimini geriye götürüyor. Ayrıca, ilçemiz merkezinde bir soğuk hava deposu olmaması, ilçe dışındaki mevcut deponun da atıl vaziyette olmasından dolayı üretici nakliye masrafı yaparak ürününü başka ilçelerdeki soğuk hava depolarına götürmek zorunda kalıyor. Evinde saklayanın ürünü ise bir iki ay içerisinde elma özelliğini yitiriyor. Üretici zarar ediyor.”

Kırtıl, alımını yaptıkları elmanın fabrikalarda meyve suyu imalatında kullanılarak iç piyasanın ihtiyacına cevap verdiğini, marmelat ve konsantresinin ise firmalar aracılığıyla Avrupa ülkelerine gönderildiğini belirtti.
 
 

Ekleme Tarihi
31.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Döküntü Elma, Alımları Devam Ediyor, elma, Konya, üretim
Link: Döküntü Elma Alımları Devam Ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız