Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Soğan, Hindistan’da göz yaşartıyor!

Olumsuz hava koşulları ve yetersiz altyapı şartları Hindistan’ın soğan hasadına ciddi zarar verdi, soğan fiyatlarını bir yılda yüzde 320 artırdı. Hükümet, fiyatların artmasının önüne geçmeyi planlıyor.

Hindistan mutfağının temel gıda ürünlerinden soğanın fiyatı geçtiğimiz yıl boyunca katlanarak arttı. Şiddetli yağışların tarlalara zarar vererek soğan arzını kısıtlı hale getirmesi, üretimin depolanması ve dağıtımı için yeterli altyapının bulunmaması gibi nedenlerle soğan, geçtiğimiz 12 ay boyunca yüzde 320 arttı.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Hindistan Merkez Bankası (RBI) yaptığı açıklamada yetkililerin gıda arzlarını iyileştirmek için gerekli adımları atmaması durumunda tüketici enflasyonunun yılın geri kalanında yüzde 9’un üzerinde seyredebileceği uyarısında bulundu.

Mumbai’de serbest muhasebeci olarak çalışan Shivani Verma, fiyatlardaki artış sebebiyle artık daha az miktarda soğan aldığını ve günlük yemeklerinde sebzelerin yanına soğanın yerine daha çok domates, sarımsak ya da zencefil gibi gıdalarla destek vermek durumunda olduğunu belirtti.

Esnaf ve halk fiyatlardan mağdur

“Daha önce bir ay boyunca kullanmak için 4-5 kilo soğan alırdık. Şimdi yarım kilo soğanla iki hafta idare etmeye çalışıyoruz. Soğan tüketimimiz azaldı” diyen Verma, soğanın kilosunun şehirde 75 rupiden (1.22 dolar) satıldığının altını çizdi. Dünya Bankası verilerine göre Hindistan nüfusunun neredeyse üçte biri günde 1.25 dolardan daha az bir para ile geçiniyor. Ülke mutfağının en önemli unsurlarından biri olan soğanın fiyatlarının birden hızlı yükselmesi, genel seçimlerin önümüzdeki yedi ay içinde olması dolayısıyla politik olarak da hassas bir konu haline geldi. Güney Hindistan’ın Kerala şehrinde özel şoförlük yapmakta olan Wilson Thomas “Bu konuda politikacıları suçluyoruz. Fiyatları indirmek için hiçbir şey yapmıyorlar” dedi.
 
Bazıları ise fiyat artışının sebebinin spekülasyon olduğunu düşünüyor. Technopak Advisors danışmanlık firması başkanı Arvind Singhal, çiftçilerin kesinlikle bu işten kâr sağlamadığını belirtiyor. Tüm kazancın tüccarlara ve küçük dükkan sahiplerine gittiğini belirten Thomas “Fiyatlardaki artışı yüklenmeleri istenerek, tüketicilerden yüzlerce milyon dolar alınıyor” diye ekliyor. Mumbai sokaklarında yemek satarak çalışan Mukesh Gupta ise hızlı fiyat yükselişini müşterilerine yansıtamadığı için geçim sıkıntısı yaşıyor. “Soğan fiyatları benim kârımdan eritiyor çünkü ben fiyatlarımı yükseltemiyorum. Yükseltsem müşterilerim başka satıcılara gider” diyen Gubta, günde ortalama 2 kilogramkullanarak yaptığı atıştırmalıkların tanesini 20 rupiden (0.30 dolar) satıyor.

Hükümetten fiyatlara müdahale bekleniyor

Fiyat artışını engellemek için hükümet eylül ayında soğanın minimum ihracat fiyatını, neredeyse yüzde 40 artırarak metrik ton fiyatını 900 dolara yükseltti. CNBC haberine göre Hindistan Hükümeti Pakistan, İran, Çin ve Mısır’dan soğan ithal etme seçeneğini de değerlendiriyor. Technopak danışmanlık firmasından Singhal hükümetin fiyatları kontrol altına almak için yeterli çaba göstermediğini ve bu durumun seçimlerde hükümete cevap olarak döneceğini düşündüğünü belirtti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Soğan, Hindistan’da göz yaşartıyor, Hindistan, soğan fiyatları, Arvind Singhal
Link: Soğan, Hindistan’da göz yaşartıyor!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız