Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Cezayir'de, Osmanlı'dan miras "Türk tatlıları"

Tarihte uzun yıllar Osmanlı yönetiminde kalan Cezayir'de, Türk tatlıları, ülke mutfağının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.


CEZAYİR - Tarihte uzun yıllar Osmanlı yönetiminde kalan Cezayir'de, Türk tatlıları, ülke mutfağının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Cezayir'de düğün ve bayram gibi özel günlerde, şerbeti "süzme bal"la yapılan cevizli, bademli ve fıstıklı baklavalar ile lokum gibi Türk tatlıları tercih ediliyor.

Kültür Bakanlığı basın sorumlusu ve araştırmacı Dr. Muhammed bin Müdevvir, Türk tatlılarının ülkede ilgi gördüğünü anlattı.

"Cezayirlilere Osmanlı'dan çeşitli tatlılar miras kaldı" diyen Müdevvir, bu mirasın muhafaza edilmeye çalışıldığını anlattı. Cezayirli ailelerin bu tatlıları, tarihte komşuları Türk ailelerinden ve Osmanlı valilerinin yanında ülkeye gelen aşçılardan öğrendiğini ifade etti.

Başkentteki El-Osmaniyye Mahallesi'nde yakın zamana kadar bu tatlıları satan dükkanların bulunduğunu aktaran Müdevvir, "Kısa zaman öncesine kadar, Türk asıllı aileler de evlerde ustalıkla bu tatlılar yapıyordu. Ancak zamanla bu kültürel miras yitirilmeye başlandı" dedi.

"Yeni tatlı çeşitleri de revaçta"

Bir televizyon kanalında yemek programı sunan Neval Uyahya da Cezayir'de Türk tatlılarının rağbet gördüğünü belirterek, "Tatlıların baştacı baklava, hala düğünlere özel bir yiyecek olmaya devam ediyor. Cezayirliler kendi yerel tatlılarına rağmen Türk tatlılarından vazgeçemiyor" diye konuştu.

Bayramlarda Osmanlı'dan miras kalan ancak zamanla değişime uğrayan çeşitli kurabiyelerin yapıldığını ifade eden Uyahya, "Baklavaya gelince, onu Türklerin bize bıraktığı gibi koruduk. Hala yapımında ceviz ve badem kullanıyoruz" şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Cezayir, Osmanlı'dan miras, Türk tatlıları, tatlı
Link: Cezayir'de, Osmanlı'dan miras 'Türk tatlıları'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız