Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Gıda atıkları verimli toprağa dönüştürülüyor

Beykoz Belediyesi “Sıfır Atık” projesiyle meyve, sebze ve yemek atıklarını çöp yerine doğaya faydalı kompost malzeme olarak verimli bir toprağa dönüştürüyor.

Türkiye’de bir ilk olarak Beykoz’da kurulan Atık Yönetim Merkezi’nde organik atıkların yerinde dönüşümü ve yönetimi gerçekleştiriliyor. “Sıfır Atık” sloganıyla başlatılan geri dönüşüm projesiyle meyve, sebze ve yemek atıkları çöp yerine, doğaya faydalı kompost malzeme olarak toprağa dönüştürülüyor. Atıkları dönüştüren kompost makinesi ise çevreye hiçbir rahatsızlık ve koku vermiyor.

Meyve ve sebze atıklarını merkeze götüren Beykozlular, burada kendi ürettikleri kompost malzemeyle balkon ve bahçelerinde çiçek ve sebze yetiştiriyorlar. İlçe sakinleri tarafından merkeze getirilen diğer atık olan ambalaj, cam, pil, atık yağ ve elektronik atıkları ise burada ayrı konteynerlerde toplanarak geri dönüşüm için yetkili firma ve merkezlere gönderiliyor.

Merkezin tanıtımında konuşan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “Mayıs 2012’de başladığımız bu projede ilçe sakinlerimizin katılımı ve katkısıyla güzel neticeler aldık. Bu çalışma Avrupa Birliği çevre standartlarında bir çalışmadır. Her yaşayan varlığın mutlaka atık maddesi olacak. Mühim olan bu atıkların değerlendirilmesidir. Çöp deyip geçmeyin, geri dönüşüm ciddi bir tasarruftur. Eskiden yüzeyde 800 çöp konteyneri vardı. Büyük bir kısmını yer altına aldık, çevreyi de güzelleştirdik. Okullar da çöpün ayrıştırılmasını anlatıp çocuklarımıza geri dönüşüm alışkanlığını kazandıracağız. Hedefimiz ilçenin pırıl pırıl bir olması, bütün arzumuz ilçeyi daha temiz bir çehreye kavuşturmaktır." diye konuştu.

Atık Yönetim Merkezinde aylık 4 bin 50 kg ambalaj atığı toplanırken 950 kg organik atık da işlenerek komposta dönüştürülüyor. 
 
 
 
 
(CİHAN)
 

Ekleme Tarihi
01.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Gıda atıkları, verimli toprağa, dönüştürülüyor, gıda, toprak, atık, proje
Link: Gıda atıkları verimli toprağa dönüştürülüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız