Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yum-Bir, ilk yumurta zirvesi 

Türkiye, dünyanın ikinci büyük yumurta ihracatçısı oldu

ANTALYA (CİHAN)- Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkanı Derya Pala, Türkiye’nin dünyada yumurta üretiminde 10’uncu, ihracatında ise Hollanda’nın ardından ikinci sıraya yükseldiğini söyledi. Pala, yıllık 16 milyar adet olan yumurta üretimin yüzde 25’ini oluşturan 4 milyar adedinin ihraç edildiği bilgisini verdi. 2012’de rakamı 352 milyon dolar olan Türkiye’nin 2013’ü 400 milyon doların üstünde yumurta ihracatıyla kapatması bekleniyor.

Yum-Bir, ilk yumurta zirvesini Antalya’da düzenledi. 3 Kasım’a kadar devam edecek zirveye 400 civarında yumurta üreticisinin yanı sıra sektöre girdi sağlayan firmalar ile TBMM Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, milletvekilleri, Ekonomi, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının yöneticileri ile uzmanlar katılıyor. Üreticiler ile sektöre girdi sağlayan payların yanı sıra uzmanları ve karar vericileri buluşturan zirvede sektördeki yenilikler, sıkıntılar, sürdürülebilir üretim ve beklentiler gibi konular ele alınıyor.
Türkiye’de ilk kez düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Yum-Bir Başkanı Derya Pala, birkaç yıl öncesine kadar Avrupa’da olan dünya yumurta üretiminde ağırlığın Asya’ya kaydığını belirterek, “Türkiye yumurta üretiminde 10’uncu, ihracatta ise ikinci sıraya yükselmiştir.” dedi. Türkiye’de üretilen yıllık 16 milyar adet yumurtanın 4 milyar adetinin, yüzde 90’ı Irak olmak üzere, 30 civarında ülkeye ihraç edildiğini anlatan Pala, bu ticaretten geçen yıl 352 milyon dolar ihracat geliri elde edildiğini ifade etti. Pala, bu yılki ihraç beklentilerinin 400 milyon doların üzerinde olduğunu dile getirdi. Dünyanın en büyük yumurta ihracatçısı olan Hollanda ise yıllık 950 milyon dolar gelir elde ediyor.

Zirve boyunca gerçekleştirilecek 6 oturumda yumurta üretimi ve ticaret, sürdürülebilir üretim, yumurtada marka değeri oluşturma, kümes atıklarının değerlendirilmesi, üretiminden tüketime yumurta mevzuatı, yumurta ve sağlık gibi konular ele alınacak. Zirve kapsamında bir de kişisel gelişim programı gerçekleştirilecek.
CİHAN

Ekleme Tarihi
01.11.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yum-Bir,yumurta ihracat
Link: Türkiye, dünyanın ikinci büyük yumurta ihracatçısı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız