Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yabancı öğrenciler pasta yapmayı öğreniyor

Türk Ulusal Ajansı'nın desteklediği Leonardo Da Vinci Mesleki Eğitim Programı kapsamında Edirne'ye gelen Alman öğrenciler, pasta ve kurabiye yapmayı Türk ustalardan öğreniyor.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Emin İnağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Leonardo Da Vinci Mesleki Eğitim Programı çerçevesinde Almanya Lörrach Ticaret Üniversitesi öğrencilerinin Edirne'ye gelerek pastane işletmecilerinin yanında staj yaptığını söyledi.

Öğrencilerin, imalathanelerde çalışanlarla kurabiye ve ekler hazırlayıp, pasta süsleme tekniklerini öğrendiklerini belirten İnağ, değişim programının Türk ve Alman kültüründen gelen insanların birbirini tanımasına olanak sağladığını ifade etti.

Alman öğrencilerin Edirne'de, Osmanlı'dan günümüze gelen lezzetleri tanıma şansına sahip olduklarını aktaran İnağ, "Almanya'ya gidecek öğrencilerimiz de oradaki ürünleri tanıyacak. Kültürlerin birbirini tanıması son derece önemli. Her sektörde bu tip çalışmalar var. Edirne'de esnafımızın bunu yapması çok güzel birşey" dedi.

İnağ, bu çalışmaların karşılıklı sevgi ve saygıyı daha da artıracağına inandığını kaydetti.

Üniversiteden stajyer öğrenciler geliyor

Pastane işletmecisi Muzaffer Göker de 2009'da Almanya'daki üniversiteyle irtibat kurarak karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ziyaretlerin ardından her yıl öğrenci ve öğretim üyelerinin Edirne'ye geldiklerini belirten Göker, "Üniversiteden yaklaşık 2 yıldan beri bize stajyer öğrenci gönderiyorlar. Stajın ardından öğrencileri Almanya'da ziyaret edip eksik kalan bilgileri tamamlıyoruz. Onların yemek kültürüyle ilgili bilgi alıp kendi ülkemize uyarlamaya çalışıyoruz. Bu çalışmaların iki kültür arasındaki ilişki açısından önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Göker, Alman öğrencilere, hazırladıkları bütün ürünlerin yapımını öğrettiklerini vurguladı.

Öğrencilerin, kendi damak tadlarına uygun lezzetleri öğrenmelerine ağırlık verdiklerini dile getiren Göker, şunları anlattı:

"Örneğin Edirne'de hazırladığımız Kavala Kurabiyesi'ni orada uyarlayabilmek için ona ağırlık veriyorlar. Hafif, basit, yapımı kolay olan ve Almanya'da ellerindeki malzemelerle yapabilecekleri ürünleri tercih etmelerini amaçlıyoruz. Son 2 yılda 7 stajyer öğrenciyi imalathanemizde misafir ettik. Lörrrach Üniversitesi Trakya Üniversitesi ile irtibata geçiyor. Biz de işletmeler olarak öğrencileri kabul ediyoruz. Almanya'da bizim yaptığımız tarzda süslemeli, işlemeli pasta anlayışları yok. Onlarda hamur işi ve tartlar daha ağırlıklı. Süsleme konularında da öğrencilerimize bilgi veriyoruz. Bunu ülkelerine döndükleri zaman kullanacaklardır."

Öğrencilerden Felix Trefzer de Türkiye'ye pasta ve özel kurabiyelerin yapımını öğrenmek için geldiklerini söyledi. Trefzer, Almanya'da fırıncılık alanında uzmanlaşıp ilerleyen dönemde kendi fırınını açmak istediğini belirtti.

Svenja Kiefl de Türkiye'de staj yapmaktan memnun olduğunu, öğrendiği bilgileri ülkesinde kullanacağını kaydetti.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yabancı öğrenciler, pasta yapmayı öğreniyor, Almanya, Edirne, Leonardo Da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Link: Yabancı öğrenciler pasta yapmayı öğreniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız