Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde Proje Toplantısı Yapıldı

MALATYA (İHA) - Malatya ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde proje üst kurul toplantısı yaptı.

Birlik toplantı salonunda yapılan toplantıya proje paydaşları olan yetiştiriciler, proje lideri Prof Dr. Metin Bayraktar, Yazıhan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Selami Aygen, Müdür Yardımcısı Zafer Tanrıverdi, Malatya ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Proje Teknik Elemanı Veteriner Hekim Murat Parlak Demir ile birlik çalışanları katıldı.
 
Proje ve genel işleyişle alakalı bilgiler veren proje lideri Prof. Dr. Metin Bayraktar, “Islah projesine başta girerken birer taahhütname imzalandı. İmzalanan bu taahhütte neler yazıyor; ‘Doğan erkek kuzuların yüzde 10’nu dişi kuzuların yüzde 25,yada yüzde 35’ni damızlık olarak seçilir ve sürüde kalır.’ diyor. Yine ilk dört ayda erkek kuzuların ilk beş ayda ise dişi kuzuların kesinlikle satılamayacağı belirtilmiş olup, bu damızlık hayvanlar sürüye nasıl seçilir, doğum ağırlığı, birinci tartım ikinci tartım ve üçüncü tartım ağırlığı ile seçilir, bazı farklı ağırlıklar nasıl ortaya çıkar? Altı aylık bir kuzunun annesi ile iki aylık bir kuzunun annesi arasındaki kilogram düşüklüğü olmasının sebebi annenin yaşının düşük olmasıdır veya ikiz doğuran bir anne ile tek doğuran bir anne arasındaki fark ikiz dünyaya gelmiş olan kuzunun hafif gelmesi faktörü ile ortaya çıkar. Bu anlamda aldığımız bilimsel verilerin düzeltilmesini sağlıyoruz bu verileri rapor olarak alıp proje koordinatörlüğüne sunuyoruz” dedi.
 
Yazıhan Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürü Selami Aygen ise, “Yetiştiricilerin hem işletmedeki proje hayvanları olsun hem anaç koyun keçi desteği olsun hayvanlarını muhakkak güncellemelerini istiyoruz. Müracaat ve destek zamanını geçirmemeleri gerekiyor. Ölen, kesilen ve satılan hayvanların düşüşünü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gelerek koyun keçi kayıt sisteminde düşürmeli” dedi.
 
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın ise, birlik olarak bu ve benzer toplantı ve projeleri sık sık yapmalarının yetiştiricilere çok fayda getirdiğini belirterek, “İl ve ilçe müdürlükleri, proje paydaşları bir çok kurum ve kuruluş ile yapılan toplantı ve istişareler önemlidir” diyen Akın, yetiştiricilerimizin ellerindeki hayvanların mevcudiyeti neyse o orana göre arttığını projenin gerekliliğini yerine getirmenin zor olmadığını damızlık hayvanlarını ayırdıktan sonra hayvanları alırken ve satarken muhakkak düşüş ve artımlarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bildirmelerini gerektiği uyarısında bulundu.
 
Akın, “Eğer bu hayvancılığı yapıyorsak en iyi şekilde yapmalıyız, en bilinçli ve bilgili şekilde yaparak para kazanmalıyız. Birlik olarak birlikteliğimizi sağlamamız için, destek alabilmemiz için, birliğin ve birlikteliğin yaşayabilmesi için, herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Her zaman bu söylemimizi yeniliyoruz aklın yolu birdir. Eğer birileri bizlere yardımcı olmak istiyorsa akıl vererek değil, proje ve programlarımıza destek olarak bizleri yönlendirmelidir” dedi.
 
  

Ekleme Tarihi
04.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Proje Toplantısı Yapıldı, koyun, keçi, hayvancılık, damızlık
Link: Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nde Proje Toplantısı Yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız