Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


GAİB’te 'Antep Fıstığı 2023 Vizyonu' Semineri

GAZİANTEP (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (GAİB) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Antep Fıstığının 2023 Vizyonu’ seminerinde il genelinde görev yapan Ziraat Mühendisleri bilgilendirildi. Üretimden tüketime Antep Fıstığının korunması ve geliştirilmesinin sağlanması yönünde verilen seminerde 2023 Vizyonu için nitelikli tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde gösterilecek hassasiyette anlatıldı.
 
Üretimden tüketime Antep Fıstığının korunması ve kalitesinin artırılması yönünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar hız kazanırken il genelinde görev yapan Ziraat ve Gıda Mühendislerine yönelik bilgilendirme toplantısı GAİB Hizmet binasında gerçekleştirildi. Birçok organizasyona ev sahipliği yapan GAİB’in Antep Fıstığı 2023 vizyonu konulu etkinliğe ev sahipliği yaparak Antep Fıstığı ihracatında karşılaşılan sorunların da masaya yatırılmasında rol oynaması dikkat çekti. Düzenlenen seminer çalışmasına GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü görevlileriyle il genelinde görev yapan 150’ye yakın ziraat mühendisi katıldı.
 
Antep Fıstığının daha kaliteli yetiştirilmesinde üreticiyle yapılacak çalışmaların anlatıldığı toplantıda hasat sonrası depolama ve ürünün alfotoksinden korunması için alınması gereken önlemlerde anlatıldı. Antep Fıstığının sadece baklava ve tatlılarda değil, kozmetik dahil birçok alanda işlem gördüğüne dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Sait Demirkıran, “Antep Fıstığı son dönemlerde sadece tatlı ve baklava üretiminde değil, tarımsal endüstrinin birçok alanında kullanılmaktadır.
 
Kozmetik ürünleri dahil olmak üzere bir birinden farklı sektörlerin temel hammaddesi veya yan maddesi konumundadır. Antep Fıstığının üretimden tüketime kadar bütün safhalarda kontrolünün sağlanması, daha kaliteli ve nitelikli ürünlerin elde edilmesi, bunların hasadı, depolanması, işlenmesi, ihracatı ve kullanımıyla ilgili bütün safhaların gözden geçirilmesi ve bu zincire aykırı olan noktaların ayıklanması gerekiyor. Üretim ve depolama hatalarıyla kayıt dışı depolamanın getirdiği olumsuz sonuçlar son yıllarda Gaziantep ve Şanlıurfa illerindeki Antepfıstığı bahçelerinin dolayısıyla ağaç sayısının artması nedeni ile boşa çıkmaktadır.
 
Antep Fıstığı ticaretinde konunun uzmanı komisyoncular dışında akla hayale gelmeyecek meslek kuruluşu mensupları ellerindeki parayı yatırıma dönüştürmek için kayıt dışı depolamaya gidiyor. Yani parası olan doktoru da, öğretmeni de, iş adamı da kısa sürede yüksek gelir elde etmek için hasat sonrası fıstık satın alarak depolama yoluna gidiyor. Entegre antepfıstığı işleme tesislerinin sayısının artması ile bu korsan depolamanın önüne geçeceğiz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bu depoları stokçuların elinde patlatacağız. Yeterli üretim ve fıstığımız vardır. Piyasada sorun bulunmamaktadır. Denetlediğimiz üretim yerlerinde, tatlı imalathanelerinde yeterli antepfıstığı stokları bulunduğu görülmektedir. Bu gün Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde görevli 150 Ziraat Mühendisimize bu konularla ilgili teknik bilgiler verdik. Her mühendisimize bağlı 3 köy bulunmaktadır.
 
Mühendislerimiz sektördeki rollerini daha aktif hale getirecek ve Antep Fıstığının üretiminden tüketimine bütün aşamaları mercek altına alacaktır. Amacımız 2023 vizyonu içerisinde Antep Fıstığının hak ettiği yere gelmesidir. Diğer taraftan ihracatçılarımızın Antep Fıstığı ihracatıyla ilgili karşılaştıkları sorunları yakinen biliyoruz. Bu sorunların giderilmesine üretim aşamasından itibaren bakmak, ihracatçının ihracatını karma ürünlerle değil, tek bahçeden, yani standardı aynı olan tek noktadan temin etmesi yoluna gitmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde görevli Ziraat Mühendisi Hacı Gündoğdu ve Gıda Mühendisi Zeynep İşigüzel bu konularla ilgili arkadaşlarımızı bilgilendirmiştir. Bu tür eğitim çalışmalarımız bundan sonra da birçok ürünle ilgili devam edecektir. Temel hedefimiz Anadolu’nun bereketli topraklarında üretilen tarımsal ürünlerimizin sadece iç piyasalarda değil, dünya piyasalarında da fiyatları ve kaliteyi belirleyici roller üstlenebilmelerini sağlamaktır. Toplantımıza ev sahipliği yapan GAİB’e, GAİB Genel Sekreteri Sayın Salim Kocaer’in şahsında teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 150 Ziraat Mühendisinin bilgilendirildiği toplantı sonrası mühendislerin gerekli uygulamalar için kendilerine bağlı köylerde faaliyet gösterecekleri de açıklandı.
 
 

Ekleme Tarihi
04.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: GAİB, Antep Fıstığı, 2023 Vizyonu, Seminer, Gaziantep
Link: GAİB’te 'Antep Fıstığı 2023 Vizyonu' Semineri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız