Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Siirt’in Zivzik Narı Dünyaya Açılıyor

SİİRT (İHA) - Dicle Kalkınma Ajansı’nın 2013 Mali Destek Programları'ndan KOBİ’lere yönelik olan Sektörel Gelişme Mali Destek Programı kapsamında Siirt’ten Zivzik Gıda Limited Şirketi’nin hazırladığı 'Artan Üretim Teknolojisi ve İhracat Kapasitesi ile Zivzik Gıda’nın Rekabet Edebilirliğinin Artması' adlı projelerinin başarılı bulunarak destek almaya hak kazandığı belirtildi.

Projenin toplam bütçesinin 650 bin TL olup ajans tarafından yüzde 50 oranında desteklenerek 325 bin TL kaynak sağlandığını belirten DİKA Genel Sekreteri Tabip Gülbay, projenin amacının Siirt’te ve bölgede gelişmeye başlayan nar yetiştiriciliğinin artırılması olduğunu söyledi. Gülbay, “2011 yılı TÜİK verilerine göre ajansın faaliyet gösterdiği TRC3 bölgesinde 52 bin 100 tona ulaşan nar meyvesi rekoltesi, işlenip çeşitlendirilerek, bölgedeki nar yetiştiricilerinin rekabet gücünü artırmaktır. Proje sahibi Zivzik Gıda Firması nar meyvesini hasat döneminde çiftçilerden alarak Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bin 250 ton ürün saklama kapasiteli soğuk hava depolarında muhafaza ederek, 12 ay boyunca işleyip katma değer katarak nar suyu şeklinde üretmektedir. Ancak tesisin mevcut ekipmanlarının sınırlı olması nedeniyle istenilen kapasitede üretim yapılamayıp gelen talepler karşılanması mümkün olmamaktadır. Mevcut durumda üretim için yıllık 2 bin 500 ton nar alınırken; proje ile birlikte bu miktar 5 bin tona çıkarılarak bölgedeki nar üreticilerinin rekabet güçleri artırılacaktır. Projenin hayata geçirilmesiyle alınacak olan yeni makineler ile birlikte firma mevcut ürün yelpazesinde yer almayan nar ekşisi üretimine başlayarak hem ürün çeşitliliği sağlayacak hem de üretim kapasitesinde yüzde 50 artış meydana gelecektir” dedi.
 
 
    
 
Günbay, artan üretim kapasitesi ve rekabet gücü ile üretilen ürünün komşu ülkeler olmak üzere Suriye, Irak ve İran’a ihracata başlanacağını sözlerine ekledi.
 
 

Ekleme Tarihi
04.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Siirt, Zivzik Narı, Dünyaya Açılıyor, nar, ihracat, Zivzik Gıda
Link: Siirt’in Zivzik Narı Dünyaya Açılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız