Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Fındık önerisi reddedildi

TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin, fındık üreticisi ve sektörüyle ilglii grup önerisi kabul edilmedi.
 
ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, fındık üreticisi ve sektörünün sorunlarına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

CHP, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanamaması üzerine grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı. CHP'nin, fındık üreticisi ve sektörünün sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, öneri üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünya tekeli olduğu üründen yeteri kadar para kazanamadığını belirterek, fındık üreticisinin de hak ettiği parayı alamadığını söyledi. Fındığın maliyetin altında satıldığını savunan Karaahmetoğlu, "İhracatta en çok döviz kazandıran ürün olması da çiftçiye bir şey kazandırmıyor. Türkiye tekel konumda olduğu için fiyatı istediği gibi belirleme hakkına sahip, ama başka ülkelerde belirleniyor. Türkiye yerine, Avrupa kapitalizmi ve Türkiye'deki işbirlikçileri para kazanıyor. Fındık üreticisine destek verilmesi, ülke menfati için önem taşıyor. Fiskobirlik yeniden canlandırılmalı" dedi.

AK Parti Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Fiskobirliğin üretici için piyasayı dengeleyici olmaktan çıktığını TMO vasıtasıyla fındık alındığını hatırlatarak, taban arazilerinde sökümün yüzde 5 seviyesinde kaldığını, Hükümet'in bu konuda da üreticiye teşvik sağladığını anlattı. Geldi, yapılan çalışmalarla Fiskobirliğin bugünkü şartlarda sağlıklı kuruluş haline gelme imkanına kavuştuğunu savundu.

CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu da öneri lehinde, Karadeniz'de fındığın senet halinde olduğunu, bugün gelinen noktada bu özelliğini yitirdiğini ifade ederek, "Fındık milli üründür ama bugün para etmiyor. Fındık üreticisi artık gündelikçi tutmadan ürününü topluyor. Rekolteye göre üreticiye destek vermeliyiz. Karadeniz illerinin göçünü engellemek istiyorsanız, konut değil, fındık, çay, hayvancılık desteklenmeli. Karadeniz'de kimse hayvancılıkla uğraşmıyor çünkü para etmiyor" görüşünü kaydetti.

AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Genel Kurul gündeminin belli olduğunu, fındığın "dolgu malzemesi" yapılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Fındığa çok büyük destek verildiğini ileri süren Hamarat, üreticinin hep yanında olduklarını, olmaya da devam edeceklerini söyledi.

Alan bazlı desteklemenin daha akılcı olduğunu, üreticilerin de bundan memnun olduğunu ve AK Parti iktidarının bu politikaya devam etmesini istediğini belirten Hamarat, "Asıl sorun fındığın işlenmesidir. Bunun için de gerekli destek verilmektedir. Bu teşvik, başka sektörleri de tetikleyecek" dedi.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Muharrem iftarı için ara verdi

Öte yandan, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın ceza infaz kurumu adının "adli rehabilitasyon ve eğitim kurumu" olarak değiştirilmesini içeren yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi, kabul edilmedi.

Bayraktutan'ın kürsüden bir cezaevi maketi göstermesi üzerine birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, konuşmacının başka nesnelere ihtiyaç duymaması gerektiğini söyledi.

Bahçekapılı, gündeme geçmeden önce "muharrem iftarı" dolayısıyla birleşime 40 dakika ara verdi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fındık önerisi, reddedildi, fındık, üretici
Link: Fındık önerisi reddedildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız