Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye üretiyor, Avrupalı tüketiyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre dünya fındığının yaklaşık yüzde 75'ini üreten Türkiye, bu fındığın ancak yüzde 20'sini tüketiyor.
 
ORDU - Dünya fındığının yaklaşık yüzde 75'ini üreten Türkiye, bu fındığın ancak yüzde 20'sini tüketiyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, yaptığı açıklamada, "yeşil altın" olarak da bilinen fındığın Türkiye'de tüketiminin yaygınlaşması için Türk sanayicilere büyük işler düştüğünü belirtti.

Dünyada fındık üretim oranının yüzde 75'ini Türkiye'nin karşıladığını, Avrupalıların Türk fındığa çok ilgi gösterdiğini ifade eden Gürsoy, şöyle konuştu:

"Türkiye olarak dünya fındığının yüzde 75'ini üretiyoruz ancak ülke olarak ürettiğimiz fındığın sadece yüzde 20'sini tüketiyoruz. Yıllık ortalama 650 bin ton kabuklu fındığı baz aldığımızda ülke olarak bu üretimin ancak çok az miktarını tüketiyoruz. Yüzde 20 oranında tükettiğimiz fındığın geri kalanını Avrupa ülkelerine pazarlıyoruz. Zaten geçen sezon 300 bin tonun üzerinde yaptığımız iç fındık ihracatı her şeyi ortaya koymaktadır."

"Türkiye bugün 75 milyon nüfusuyla çok az fındık tüketen bir ülke" diyen Gürsoy, şunları söyledi:

"Burada 'Türkiye üretiyor, Avrupa tüketiyor' konumundayız. Fındık özellikle sanayi ürünü olarak değerlendiriliyor. Bugün dünyada tüketim kalıplarına baktığımızda fındık özellikle çikolatanın ham maddesinde, dondurmanın içerisinde, pasta, kek ve bisküvi ile mutfak yağı sanayisinde kullanılan kıymetli bir ürün. Böylesine önemli bir ürünü Türkiye olarak çok az miktarda tüketiyoruz. Bizim tüketmediğimiz bu ürünü de Avrupalı tüketiyor. Dünyada her geçen yıl fındığa talep artmakta ancak ülkemizde de bu ürünümüzün tüketiminin artırılması için çalışmalar yapılması gerekmekte."

"Akdeniz mutfağında yoğun şekilde kullanılan bir ürün"

Türkiye'de fındığın iç piyasada tüketilmesinin yaygınlaşması için Türk sanayicilerine büyük işler düştüğünü vurgulayan Gürsoy, "Ülkemizdeki tüketimin artması için Türk sanayicisinin mutlaka daha fazla araştırma içerisine girip Ar-Ge çalışması yapması gerekiyor. Yeni fındıklı mamullerin piyasaya çıkarılması lazım. Klasik çikolatanın içerisinde kullanılan fındığın dışında birçok fındıklı yeni mamul üretilebilir" ifadelerini kullandı.

Gürsoy, Avrupa'da fındığın bir diyet ürünü olarak tüketildiğini dile getirerek, "Fındık, Akdeniz mutfağında da yoğun şekilde kullanılan bir ürün. Son günlerde besin ve vitamin değerleri bakımından fındığın tüketilmesi öneriliyor. Fındık artık diyetisyenlerin listesine girmiş bir ürün. Bu anlamda fındığın değeri Avrupa'da daha çok biliniyor" dedi. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye üretiyor, Avrupalı tüketiyor, fındık, üretim, ihracat, Ordu, Oğuz Gürsoy, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, KFMİB
Link: Türkiye üretiyor, Avrupalı tüketiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız