Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Arıcılar Sertifikalarını Aldı

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce “Çanakkale İlinde Tozlaşma ve Modern Arıcılık Tekniklerinin Eğitimi” Projesi sertifika töreni yapıldı.
 
Sertifika törenine, Çanakkale Vali Vekili Saim Eskioğlu, Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, İl Müdürü Mustafa Akkuş, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, TKDK İl Koordinatörü Ümit Ortan, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum Temsilcileri ve kursiyerler katıldı. İl Müdürü Akkuş, törende yaptığı konuşmada, “Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği ve Çanakkale Ziraat Odası ortaklığında Güney Marmara Kalkınma Ajansına, 2013 yılı Teknik Destek Programı kapsamında İl Müdürlüğümüzce proje başvurusu yapılmış ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği tarafından desteklenmiştir. Söz konusu projenin eğitim faaliyetleri 23-31 Ekim 2013 tarihleri arasında, 9 gün süreyle toplam 60 saat olmak üzere gerçekleştirilmiştir.
 
Düzenlenen eğitim faaliyetine, İl ve ilçe Müdürlüklerimizde görevli teknik ve sağlık hizmetleri personelimiz ile birlikte Tarımsal Danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarda çalışan toplam 50 Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekim, Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği’ne üye olup arıcılık faaliyetinde bulunan 12’si hanım olan 58 arıcı olmak üzere, toplam 108 kursiyer katılmıştır. Bu eğitim projesi ile katılımcılar, üretimden pazarlamaya, hastalıklardan arı ölümlerine kadar modern arıcılık teknikleri, bölgesel koşullara uygun koloni yönetim sistemleri, modern ülkelerde uygulanan arıcılık modelleri gibi arıcılıkta uygulanan yeni sistemler, tozlaşmada arıların rolü ve bitkisel üretim dönemi süresince bal arılarına zarar vermeden, tekniklerine uygun tarım ilacı kullanımı konularında bilgi edinmişlerdir. Sayın Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından verilen eğitimde kazanılan teorik bilgiler bir arılıkta kovanlar üzerinde demonstrasyon çalışması yapılarak tamamlanmıştır” dedi.
 
Çanakkale’de 2012’de Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı 821 arıcı olduğunu da söyleyen Akkuş, “2012 yılı verilerine göre Çanakkale ilinde toplam 57.341 adet arı kovanı mevcuttur. İlde bal üretimi 2008 yılında 840.558 kg iken 2012 yılında % 19,8’lik bir artışla 1.048.464 kg olmuştur. Çanakkale ilinde son beş yılda (2008-2012) bal üretim değeri %51 oranında artmıştır. Bal üretim değeri 2008 yılında 5.886.195 TL iken 2012 yılında 8.911.944 TL olarak gerçekleşmiştir. Çanakkale ekonomisinde önemli bir yer tutan arıcılığın, mevcut sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulup, var olan arıcılık potansiyelinin geliştirilmesi ve verimliliğin artırılarak rekabet edebilir düzeye getirilmesi gerekmektedir” diye konuştu. Düzenlenen eğitim programı sonunda sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere sertifikaları verildi.
 
 

Ekleme Tarihi
11.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Arıcılık, Sertifika, Çanakkale, Modern Arıcılık Tekniklerinin Eğitimi, proje
Link: Arıcılar Sertifikalarını Aldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız