Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Dört üründe üretim rekoru

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin bu yıl buğday, mısır, çeltik ve ayçiceği üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını belirtti.

Eker, yaptığı yazılı açıklamada, tarımsal ve hayvansal üretimde bu yılın verimli geçtiğini, bu alanlardaki tedbir ve uzun vadeli planların etkili olduğunu kaydetti. Tarım ve hayvancılığı stratejik bir bakış açısıyla ele aldıklarını ve bu sayede başarılı sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Eker, "Yakın gelecekte diğer üretim alanlarında yeni rekorlar kırılacağı müjdesini verebilirim" ifadesini kullandı.

Son 10 yılda büyükbaş hayvan sayısının yaklaşık 10 milyondan 15 milyona, küçükbaş hayvan sayısının ise 32 milyondan 36 milyona yükseldiğini bildiren Eker, hayvancılıkta yüksek verimli saf ırkların geliştirilmesine önem verdiklerini, böylece bu alanda yüzde 205'lik artış oranına ulaşıldığını kaydetti.

Türkiye'nin süt üretiminde son 10 yılda yüzde 107 artış sağladığına dikkat çeken Eker, süt üretiminin 17,5 milyon tonu geçtiğini ifade etti. Eker, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yıl buğday, mısır, çeltik ve ayçiceği üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Kırmızı et üretiminde de önemli başarılara imza attık. Bir milyon tona yaklaşan üretimle son 10 yılda yüzde 118'lik artış kaydettik. Türkiye bu yıl 15 milyar yumurta üretimiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Beyaz et üretimindeki artış da dikkat çekici. Yaklaşık 700 bin ton üretime 10 yıllık dönemde 1 milyon ton ilave yapılarak 1,7 milyon tona çıkarıldı. Bu yıl karşılıksız, hibe hayvancılık desteği yaklaşık 2,5 milyar lira civarında olacak. Son üç yılda 210 bin üreticiye 7,3 milyar liralık faizsiz kredi kullandırıldı. Hayvancılığın tekrar eski günlerine kavuşması ve hayvan varlığının artırılması için Et ve Süt Kurumu kuruldu. 2002 yılında 624 bin olan tohumlama, 10 yılda 3,7 milyona ulaştı".

"Etçi sığır ırkları geliştirilecek"

Bakan Eker, yem bitkileri üretimine yoğun destek primi ödemesi yapıldığını, yem bitkileri ekim alanlarının artırıldığını, mera ıslah çalışmalarına ağırlık verildiğini de belirtti.

Hayvancılığın 2010 yılından itibaren sıfır faizli kredi kapsamına alındığını ve 2006 yılında ıslah amaçlı birlikler kurularak Cumhuriyet tarihinde ilk kez küçükbaş hayvancılığın destekleme kapsamına alındığını da anımsatan Eker, son 10 yıl içinde 50 ve üzeri büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısının 4 bin 300'den yüzde 561 artışla 28 bin 412'ye yükseldiğini kaydetti.

Bakan Eker, su ürünlerinde aşırı avlanmayı önleyerek sürdürülebilir üretime katkı sağlamak amacıyla 10 metre ve üzerindeki balıkçı gemilerinin gönüllü olarak avcılıktan çekilmesinin destek kapsamına alındığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Gelecek yıl ülkemizin artan kırmızı et ihtiyacını karşılamak üzere etçi ırklarla tohumlama yapılarak etçi sığır ırkları geliştirilecek. (Eti etçi, sütü sütçü ırktan alma) hedefi çerçevesinde, etçi ırklarla tohumlanan hayvanların buzağılarına iki kat destek sağlanarak etçi ırk sığır sayısı artırılacak. Belli büyüklükteki küçükbaş hayvancılık işletmelerinde eğitimli sürü yöneticilerinin (çoban) kayıtlı olarak istihdamı teşvik edilecek. Eğitimli çoban istihdamına destek sağlanacak. Süt üretiminde ve pazarlanmasında sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla 'Süt Tedarik Sözleşmesi Yönetmeliği' hazırlanacak. Üreticinin korunması ve sanayiye yüksek kalitede süt tedarik edilerek tüketicinin güvenli süt ürünlerine ulaşması sağlanacak."
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dört üründe üretim rekoru, buğday, mısır, çeltik, ayçiceği, rekor, üretim
Link: Dört üründe üretim rekoru




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız