Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Eker: Tarım ürünlerinde 75 milyona yeten bir ülkeyiz

ANTALYA (CİHAN)- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin gıda ve tarım ürünlerinde kendi kendine yeten bir ülke olduğunu söyledi. Bakan Eker, Türkiye'nin gıda sektörü üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğunu, tüketim ihtiyaçlarının tamamını kendisinin karşıladığını söyledi.

Bakan Eker, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesindeki Sueno Hotel'de Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'nun 2. Gıda Kongresi'ne katıldı. Eker'in 2. Gıda Kongresi katılımına Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, TBMM Tarım Komisyonu üyesi AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani ve CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan eşlik etti.

Türkiye'nin gıda üretiminde kendi ihtiyacını karşılayan bir ülke konumunda olduğunu anlatan Eker, "Ülkemiz 75 milyon ülke nüfusu ile her yıl ülkemize tatile gelen 30 milyonun üzerindeki yabancı konuklarımızın gıda ihtiyacını karşılıyor. Bu karşılamanın ihtiyacı yanı sıra gıda ürünleri ihracatından yıllık 16 milyar dolar ekonomik girdi sağlıyoruz" diye konuştu.

Eker, 21. yüzyılın dünyasını enerji, su ve gıda sektörünün belirleyeceğini ve devletlerin kendi aralarındaki mücadelelerinin de bu üçü arasında olacağının unutulmaması gerektiğini kaydetti. Bu üç sektör üzerinde mücadelenin olacağını bilen bazı devletlerin ileride bir sıkıntı çekmemeleri için Afrika ülkelerinden toprak satın alma ve kiralama yaptıklarına dikkat çeken Eker, tarım arazisi alınan ve kiralanan topraklarının genelinin 7 Afrika ülkesinde olduğunu, bu 7 ülkeninde dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer aldığını kaydetti.

Bundan 10 yıl önce ülkede 7 milyon tarım çalışanının 24 milyon hektarda 23 milyarlık gelirle dünyada 11. Avrupa'da 4. sırada olduğunu hatırlatan Eker, geçen yıl itibariyle yine 6 milyon tarım çalışanına karşı 24 milyon hektarda 62 milyar dolar gelirle Avrupa'nın en iyileri arasında yer aldığını ifade etti.

Bakan Eker, ülkede gıda ürünlerinde daha iyi verim alınmasına yönelik 2023 Türkiye vizyonu kapsamında Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP)'a yönelik çalışmaların tamamlanmasıyla daha fazla tarım ürünü yetişeceğini kaydetti. Bakanlığın en önemli çalışmaları arasında miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesini önlemek olduğunun altını çizen Eker, TBMM'de yasalaşmasıyla birlikte aynı zamanda sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliğinin bir anlamda temelinin atılmış olacağını söyledi. CİHAN

Ekleme Tarihi
13.11.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Mehdi Eker,Tarım ürünleri
Link: Eker: Tarım ürünlerinde 75 milyona yeten bir ülkeyiz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız