Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kahve yeniden Yemen'den gelecek

Son yıllarda yeniden artan kahve ekimi ile Yemen yeniden kahve pazarına giriyor.


Osmanlı döneminde kahvehane kültürünün başlangıç sebebi olan ve 17. yüzyıla kadar dünyanın tüm kahve ihtiyacını karşılayan Yemen, yeniden kahve pazarına girmeye çalışıyor. Bir zamanlar Anadolu'da meşhur bir deyiş olan ''Kahve Yemen'den gelir'' sözü her ne kadar son yıllarda geçerliliğini yitirse de, ülke ziraatinin yüzde 80'ini oluşturan ''gat'' ekimi ile mücadele eden çifçiler ''kahve yeniden Yemen'den gelecek'' dedirtiyor.
 
Yemen'in yılda 2 bin 500 ton olan ''yaş kahve'' ihracatı arttırılmaya çalışılırken, Yemen kahvesi dünyada içilen diğer kahvelerle yeniden yarışmaya hazırlanıyor.
 
Bugün ekimi başkent Sana ve çevresiyle sınırlı olan Yemen kahvesi, Benî Matar bölgesindeki ''gat bahçelerinin'' yerini kahve fidanlarına devretmesiyle canlanmaya çalışıyor. ''Matarî'' ismiyle yeniden ün yapmaya çalışan Yemen kahvesinin en kalitelisinin bugünlerde üretildiği bölge olan Benî Matar'daki kahve tarlalarından geldiği belirtiliyor.
 
Su problemi yaşayan ve verimli arazilerine su götüremeyen Yemenliler, her ne kadar kazancı daha çok olan ve uyarıcı etkisi ile bilinen ''gat'' ekimine yönelse de kahvenin dünya pazarındaki kabulü Yemenli çiftçileri yeniden kahveye yönlendiriyor. Ülkenin su kaynaklarının yüzde 80'ini alan gat yetiştiriciliği diğer zirai faaliyetlerin önündeki en büyük engel olsa da Benî Matar'daki Yemen'in en büyük kuru kahve üreticisi Hamdani ailesinin kararlılığına engel olmuyor.
 
Yetiştirdiği yaş kahveleri değişik stilllerde kurutup farklı ölçü ve aromalarda kavurarak üreten Hamdani firması, Türk kahve severlerinin ağız tadına uygun kahve çekimi ile Yemen kahvesini yeniden Türk pazarına sokabileceğine inanıyor.
 
Günümüzdeki çekilme tarzı ve yoğunluğu ile Türk damak tadına uymayan Yemen kahvesi, ilerleyen yıllarda yeniden raflardaki yerini alabilir.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kahve, Yemen, kahve ekimi, Türk kahvesi
Link: Kahve yeniden Yemen'den gelecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız