Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü hedefe erken ulaşacak

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ihracatı, yılın 10 ayında yüzde 22 artarak 1,6 milyar dolara ulaştı, sektör önümüzdeki yıl 2,4 milyar doları görmeyi hedefliyor.

ANKARA - 2023 hedefleri doğrultusunda 2,4 milyar dolar ihracatı amaçlayan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, hedeflediği ihracata gelecek yıl ulaşmayı bekliyor söz konusu hedefi gelecek yıl yakalaması bekleniyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ihracatı, yılın 10 ayında yaklaşık yüzde 22 artarak 1,6 milyar dolara ulaştı. Sektör, böylece 2023 hedefinin yüzde 67'sini ekim sonu itibarıyla gerçekleştirmiş oldu.

Bu dönemde en fazla ihracat 747,4 milyon dolarla Irak'a gerçekleştirilirken, Irak'ı, Hollanda (91,7 milyon dolar) ve Almanya (89,5 milyon dolar) izledi.

İhracatta son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Sagun, sektör ihracatının su, kanatlı, süt ve süt ürünleri ile diğer hayvansal mamuller ihracatının toplamından oluştuğunu belirterek, ihracatın bu yıl sonu itibarıyla 1,9 milyar doları geçmesini beklediklerini söyledi.

Bu kapsamda dağılımın, su ürünleri için 500 milyon dolar, kanatlı ürünleri için 1 milyar dolar, süt ve süt ürünleri için 300 milyon dolar ve diğer hayvansal mamuller için 100 milyon dolar olarak gerçekleşmesini tahmin ettiklerini dile getiren Sagun, su ürünleri ihracatının 2010 yılından bu yana yaklaşık 2 kat arttığına işaret etti.

Hedef gelecek yıl tutabilir

Sektörün 2023 için 2,4 milyar dolar ihracat hedeflediği hatırlatılarak, gelinen noktada bu hedefin yukarı yönlü revize edilip edilmemesi gerektiğine ilişkin bir soru üzerine Sagun, 2023 İhracat Stratejsi'nin 2009 yılında başlatıldığını ifade etti. Sagun, "O günlerde 700 milyon dolar civarında olan ihracatımız doğrultusunda konulan hedefin, geçen 4 yıldaki sıkı çalışmalar ile gelinen nokta dikkate alınarak revize edilmesi gerektiği TİM ile yapılan istişare toplantılarında dile getirilmektedir. Sektörün 2023 yılı hedefini önümüzdeki yıl yakalayacağını tahmin ediyoruz. Bu, sektörümüz adına sevindirici bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu.

İhracat desteğinin kapsamı genişletilmeli


Sektörün üretim aşamasında yaşadığı sıkıntılara da değinen Sagun, üretim maliyetlerinin rekabet edilebilir seviyelerin üzerinde olduğuna dikkati çekti.

Dış pazarlardaki rakiplerle mücadeleye devam edebilmek ve hedef pazarlarda sektörün kendisine yer bulabilmesi için ham madde ve üretim maliyetlerinin en aza indirilmesinin zorunlu olduğunu anlatan Sagun, "Bu noktada, üretime yönelik devlet desteklerinin artırılması ve Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'ndan şu an sadece konserve balığa verilen ihracat desteğinin yaygınlaştırılarak mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz ürünlere kaydırılması büyük önem arz etmektedir" dedi.

Kaçak avlanma sisteme zarar veriyor

Kaçak avlanmanın sektöre olumsuz etkilerine ilişkin görüşlerini de paylaşan Sagun, kaçak yapılan işlerin sadece kendi sektörlerine değil diğer tüm diğer sektörlere ve dolayısıyla ülkeye zarar verdiğini söyledi. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: su ürünleri, ihracat, hayvansal mamuller, Ankara
Link: Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü hedefe erken ulaşacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız