Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türkiye'de Her 4 Kişiden 1'i Tarım İşçisi

'Mevsimlik Tarım işçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi' programında yapılan araştırma sonuçları kamuoyuna aktarıldı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de 4 kişiden 1'i tarımda istihdam ediliyor.

Sağlık hizmetlerine yeterince ulaşamayan mevsimlik tarım işçilerine yönelik müdahale programları geliştirmek amacıyla Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu yürütücülüğünde, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Toros Tarım ve Hollanda Büyükelçiliği "Mevsimlik Tarım işçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi" programında bir araya geldi.

Kent merkezindeki bir otelde yapılan programa Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek ile ulusal ve yerel basın kuruluşları temsilcileri katıldı.

METE: FARKLILIK OLUŞTURMAYI PLANLIYORUZ
 
Programda Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Harran Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaların, mevsimlik gezici tarım işçisi olan birey ve aileler arasında yoksulluk sınırının çok uç noktalarda olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete, "Dünyada olduğu gibi ülkemizde de mevsimlik tarım işçilerinin en önemli sorunu olarak yeterli düzeyde temiz ve güvenli barınma koşullarına sahip olmaması geliyor. Bu gruplara yönelik özel hizmet programları geliştirilmesi çok önemli. Toros Tarım olarak; bu program kapsamında diğer paydaşlarımız ile birlikte ilk amacımız, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma hayatında eşit haklardan yararlanabilmelerine katkı sağlamak. Bunun yanı sıra bu alanda yeni politikalar geliştirilmesi ve toplumsal duyarlılık ve farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

MUTLU: ARAŞTIRMALARIMIZ Bm NÜFUS FONUNA SUNULDU
 
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ise bölgeyi ve üniversiteyi tanıtarak başladığı konuşmasında program kapsamında yapılan araştırma sonuçlarının 2011 yılında üniversiteleri tarafından, mevsimlik tarım işçilerinin sağlığını geliştirmek amacıyla projelendirilerek Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'na sunulduğunu söyledi. Mutlu, "Üniversitemin araştırma ve toplumsal gelişmeye destek misyonu gereği hazırlanan projemiz 2011 yılında ülke programına alındı. 2011 yılının Kasım ayında başlayan program halen Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) desteği, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Adıyaman ve Şanlıurfa Valiliklerinin işbirliğiyle hassasiyetle yürütülüyor. Ardından Toros Tarım projeye destek kararı aldı. Her zaman destekleyici işbirliğinde bulunan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği'ne, Toros Tarım ve program ekibine teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

ŞİMŞEK: OLUMSUZLUKLARI EN ASGARİ DÜZEYE ÇEKMEYE ÇALIŞIYORUZ
 
Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek ise yaptığı sunumda şunları söyledi: "Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin Sağlığını Geliştirme Programı' ülkemizde bilimsel temellere dayalı akademik liderlik örneğidir. Tarım sektöründe hastalık ve erken ölümlerin en fazla görüldüğü grup mevsimlik tarım işçileridir. Çünkü mevsimlik tarım işçileri hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel, kimyasal ve psikososyal risk faktörleriyle karşı karşıyadır. Programın temel amacı, hastalık ve erken ölümlere neden olan faktörleri en aza indirmek ve bu grubun nitelikli sağlık hizmetlerine erişimini sağlamaktır. Bu amaçla yaklaşık 2 yıldır, 3 model (sağlık sistemini güçlendirme, mevsimlik tarım işçilerini güçlendirme ve ilgili sektörleri harekete geçirme) geliştirilip etkisi test edilmiş ve yaygınlaştırma çalışmalarına başlanmıştır. Diğer model geliştirme çalışmaları (mezuniyet öncesi eğitim programları, tarım iş aracıları, çiftçi programları) ise halen devam etmektedir."

Program daha sonra basın temsilcilerinden gelen soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.

YAPILAN ARAŞTIRMA KAPSAMINDA, TÜRKİYE'DEKİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNE İLİŞKİN ORTAYA ÇIKAN BAZI SONUÇLAR
 
Mevsimlik tarım iş aracılarının büyük bölümün İŞKUR'a kayıtlı değil.
Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği hakkında bilgileri yok.
Çalıştıkları illerde koruyucu sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar var, üçte ikisi tarlalarda çocuklarıyla birlikte çalışıyor.
Mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 38,8'i devletten ayni ya da nakdi yardım aldığını söylüyor.
Yardım alanların yüzde 57,1'i yakacak, yüzde 19,8'i eğitim, yüzde 17,5'i özürlü maaşı ve yüzde 10,4'ü gıda yardımı alıyor.
Yardım alan ailelerin yaklaşık beşte biri ise, yakacak ve gıda başta olmak üzere birden fazla yardım aldığını ifade ediyor.
Ailelerin tarlalarda çalışırken sağlıklı içme ve kullanma suyuna erişimlerinin oranı ise sadece üçte bir.
Türkiye genelinde nüfusa göre ölüm oranı hızı binde 6 olarak gerçekleşiyor. Mevsimlik tarım işçilerinin ortalama ölüm hızı binde 22,6'ya kadar yükseliyor. Aynı şekilde Bebek ölümleri de Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 katı.
Türkiye'de 4 kişiden 1'i tarımda istihdam edilirken Şanlıurfa ve Adıyaman'da bu oran daha fazla.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye, Her 4 Kişiden 1'i Tarım İşçisi, tarım, işçi
Link: Türkiye'de Her 4 Kişiden 1'i Tarım İşçisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız