Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Güzeloğlu: “Mersin, Kesme Gül Yetiştiriciliğinde Birinci Sırada”

MERSİN (İHA) - Mersin Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in kesme gül yetiştiriciliğinde önemli bir üretim merkezi olduğunu belirterek, Türkiye’de birinci sırada yer aldığını bildirdi.
 
Vali Güzeloğlu, yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 2011 yılı mali destek programı kapsamında desteklenen Yenice mevkiindeki Rosland Tarım ve Seracılık Ltd. Şti.’yi ziyaret etti. Gül yetiştirilen serayı gezen Güzeloğlu, işletme sahibinden üretim ile ilgili bilgi aldı. Çalışan işçilerle sohbet eden Güzeloğlu, gül demetleme makinesine gül yerleştirerek beyaz gül demeti de oluşturdu.
 
Ziyarette bir açıklama yapan Güzeloğlu, söz konusu işletmenin Türkiye’nin en büyük gül seralarından birine sahip olduğunu kaydetti. Mersin’in, çiçek ve özellikle de gül yetiştiriciliğinde giderek ilerlediğini vurgulayan Güzeloğlu, bunun hem istihdama hem tarımsal anlamda gelire hem de bölgesel kalkınmaya önemli katkıları olduğunu kaydetti. Tarsus ilçesinin gül üretiminde önemli bir üretim merkezi olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın faaliyete geçmesiyle gül ihracatının daha da artacağını ifade ederek, “Tarsus çok yakın bir gelecekte Çukurova Bölgesel Havaalanı’na sahip olacak. Havaalanı sadece yolcu değil, taşıma, tarımsal ürünlerin ihracatını yapma, lojistik depolama ve kargo üniteleriyle belki de kendi alanında Türkiye’nin en büyük havaalanı olacak. Bu projeye sadece Türkiye açısından değil, Ortadoğu, Orta Asya ve Ön Asya’ya dönük bir perspektif ile bakıyoruz. Bu bakımdan söz konusu çiçek yetiştiriciliğini de önemli ve değerli buluyoruz” dedi.

Tarsus’taki 300 dönümlük tarım arazisinde söz konusu işletmenin tek başına 30 dönümlük bir serada üretim yaptığını aktaran Güzeloğlu, bu bakımdan işletmenin bölgedeki gül üretiminde başat bir rol oynadığını belirtti. Serada yakın bir zamanda güle ek olarak orkide ve diğer çiçek türlerinin de yetiştirilmeye başlanacağını dile getiren Güzeloğlu, “Katma değeri yüksek, ihraç edilebilir, geliri yüksek ürünler ve çiçeklerin üretimine önem gösteriyoruz. İnşallah Tarsus örtü altı yetiştiricilikte ve seracılıkta daha çok gündeme gelecek” diye konuştu.

Bu anlamda ÇKA ve kırsal kalkınma desteklerinin önemine değinen Güzeloğlu, önümüzdeki günlerde tarım ve kırsal kalkınma biriminin, önümüzde hafta salı günü de kendisinin ÇKA hibe projelerini açıklayacağını aktara Güzeloğlu, vatandaşlardan proje hazırlamalarını isteyerek, bu gibi projelere her zaman destek vereceklerini söyledi. Hibe destekleri ile hem altyapının hem de üretimin gelişeceğini kaydeden Güzeloğlu, “Şu an bu seramızda 22 doğrudan sigortalı insanımız çalışıyor. Orta boy olan işletmemizin dolaylı olarak sağladığı istihdam ise en az 50 kişilik. Bu da işletmemizin ne kadar önemli ve değerli bir işletme olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
18.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Mersin, Kesme Gül Yetiştiriciliği, gül
Link: Güzeloğlu: 'Mersin, Kesme Gül Yetiştiriciliğinde Birinci Sırada'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız