Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bu iddia Türk fındığını vurdu

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifler Birliğinin Avrupa'ya ihraç edilen Türk fındığında sağlığa zararlı aflatoksine rastlandığı iddiasıyla alımın durdurulması talebine yönelik haberlere ilişkin, "Bu, üreticilerimizi baskı altında tutup panik yaratarak, ellerindeki fındığı piyasaya indirmeleri için yapılmış bir oyun” dedi.

Başaran, yaptığı açıklamada, konunun tamamen iç piyasaya yönelik ve fındığın muhtemel fiyat artışının önüne geçmek için yapılan çıkış olduğunu öne sürdü.

Avrupa'daki bu söylemin muhtemelen iç piyasada da destekçileri olduğunu savunan Başaran, “Dedikodudan ibaret bir konudur. Geçtiğimiz sezon hava şartlarını değerlendirdiğimizde fındığın içinde insan sağlığına zararlı madde olması mümkün görünmüyor çünkü aşırı verim yoktu. Dolayısıyla bahçelerde herhangi bir zararlı mücadelesi de yoğun yapılmadı” diye konuştu.

"Fiyat düşürmek için oynanan bir oyundur"
 
Başaran, iç piyasayı speküle etmek ve fiyat artışının önüne geçmek amacıyla yapılan spekülasyonun dikkate alınmaması gerektiğini vurguladı.

Başaran, şöyle devam etti:

“Şunu çok rahat dile getirebiliriz ki, eğer Avrupa'nın fındık ihtiyacı varsa her halükarda alacaktır. Geçen yıl rekolte çok düşüktü, bizim iddiamız buydu ve doğru olduğu ortaya çıktı. Bu da iç piyasada fındık fiyatının yükselmesi dolayısıyla da Avrupa'da fındık fiyatının yükselmesine sebep oluyor. Avrupalı alıcılar bu fiyatı düşürebilmek için Türk fındığını kötülüyor. Konu bu kadar basit.

Avrupa, 2002 ve 2003'te depolarımızda bulunan 4-5 yıllık fındığımızı iki katı fiyat vererek aldı. Demek ki böyle bir hassasiyet yok. Hassasiyet tamamen fiyatla alakalı. Korku sardı bunları. Üretici bilinçlendi. Fındığını pazara indirmiyor, fiyat bekliyor. Bunlar da düşük fiyattan almak için fındığı kötülüyor. Bu, abesle iştigal. Bu, üreticilerimizi baskı altında tutup, panik yaratarak, ellerindeki fındığı piyasaya indirmeleri için yapılmış bir oyun. İçeride destekçileri varsa onları da kınıyorum.”
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ulusal Fındık Konseyi, UFK, fındık, Türk fındığı
Link: Bu iddia Türk fındığını vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız