Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Erbil'deki Gıda Fuarı'nda Mersin cezeryesi yoğun ilgi gördü

Irak'ta düzenlenen Erbil Uluslararası Agroofood Fuarı'nda Türk cezeryesi büyük ilgi görüyor. Iraklılar standlarda ikram edilen cezeryelerin tadına bakabilmek için kuyruk oluşturuyor. Standları ziyaret ederek Iraklılara cezerye ikram eden Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit ise gösterilen ilginin sevindirici olduğunu dile getirildi.

Milli katılımını Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (AKİB) organize ettiği Erbil Uluslararası Agroofood Fuarı'na Türkiye'den 90 firma katıldı. 18-21 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarda Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit de firmaları tek tek ziyaret etti. Ecevit Mersinli işadamlarının getirdiği cezeryeleri Iraklılara dağıttı. Iraklılar cezeryelerin tadına bakabilmek için büyük çaba gösterdi.

Irak'ın kendileri için önemli ihracat pazarlarından biri olduğunu belirten Ecevit, Türkiye'nin özellikle tarım ürünleri iharacatında birinci olduğunu kaydetti. 2012 yılında 10,7 milyar dolar ile Irak'ın en çok ihracat gerçekleştirdikleri ikinci ülke konumunda olduğunu anlatan Ecevit, bunun ihracatın yüzde 7'sini oluşturduğunu anlattı. Irak'ın Türk ihracatçısı için vazgeçilmez bir pazar olma özelliği kazandığını vurgulayan Ecevit, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 21'ini yine bu ülkeye gerçekleştirildiğini vurguladı.

Kuzey Irak yönetimi ile ülkemiz arasındaki ilişkilerin çok olumlu bir seyir izlediğine işaret eden Ecevit, bunun her geçen gün gelişmeye devam ettiğini vurguladı. Irak'a yapılan ihracatın yüzde 70-80'inin Kuzey Irak'a yapıldığını ifade eden Ecevit şöyle devam etti: "Irak'ın genelinde olduğu gibi Kuzey Iraklı işadamları ile ülkemiz işadamları arasında ilişkilerde hızla artmaktadır. Halihazırda Kuzey Irak'ta bin 500 civarında Türk firması faaliyet göstermektedir. Bunların arasında 5 tanede banka bulunmaktadır. Türk okullarının yanında Bilkent ve Işık Üniversitesi ile diğer Türk-Türkmen okulları da insani ve kültürel ilişkilerimizde bilimsel işbirliği alanlarında imkanlar sunmakta. Artan petrol gelirleriyle birlikte savaştan önce 300 dolar olan milli gelirleri 5 bin doları aşmıştır. Bölgede ekonomik büyümeye ilişken tahminler yüzde 12'ye ulaşmıştır. Petrol dışı sektörlerdeki yatırımlarda 20 milyar doları çoktan geçmiştir. Erbil 15 milyar dolardan fazla özel sektör yatırımı olan bir şehirdir."
 
 
 
 
(CİHAN) 
 

Ekleme Tarihi
21.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Erbil, Gıda Fuarı, Mersin cezeryesi, yoğun ilgi gördü, Irak
Link: Erbil'deki Gıda Fuarı'nda Mersin cezeryesi yoğun ilgi gördü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız