Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ankara tiftiğinin değerini Amerika ve Japonya biliyor, biz bilmiyoruz 

Bezci: Ankara tiftiğinin değerini Amerika ve Japonya biliyor, biz bilmiyoruz

ANKARA (CİHAN)- Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Amerika ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde Ankara tiftiğinin değerinin bilindiğini, ancak Türkiye'de bilinmediğini söyledi.


ATO Başkanı Bezci, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ı makamında ziyaret etti. Bezci, Fethi Yaşar’a, Ankara’nın tarihi ve kültürel mirasını yansıtan Ankara keçisi yününden üretilmiş kaşkol hediye ederek, konunun önemine dikkat çekti. Tiftik keçisi üretiminin Türkiye’de günden güne azaldığını ifade eden Bezci, “Amerika ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde Ankara tiftiği biliniyor. Ancak Türkiye’de tiftiğin kıymetini bilmiyoruz. Eskiden köylerde tiftik keçisi sürüleri vardı. Ancak bugün birkaç keçiden fazlasını göremiyoruz.” dedi.

“TİFTİK ÜRETİCİSİ TEŞVİK EDİLMELİ”

Ticaret odalarının, yerel ve genel yönetimlerin tiftik keçisi üretenleri teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, “Kırsal bölgelerde üretimi artırmak gerekiyor. Köylerde, ‘Ankara’da tiftik nasıl yaygınlaştırılır?’ diye tartışıyoruz, yanlış hareket ediyoruz. Bunun aksine ‘Köylerde tiftik nasıl yaygınlaştırılır, üretim nasıl artırılır?’ sorularını sorarak, merkezde yani Başkent’te konuyu gündeme getirmeli ve çözüm üretmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“TİFTİK KEÇİSİ AZALIYOR”

Tiftik keçisinden ziyade hayvancılığın da desteklenmesinin Türkiye’ye fayda sağlayacağını belirten Yaşar, şunları söyledi: “Türkiye’de 20 sene önceki tiftiğin bugün 10’da 1’i yok. Özellikle Güdül, Ayaş, Beypazarı ve Nallıhan’da keçi üretimi fazlaydı. Ayrıca 10-15 sene önce memleketim Afyon’da 200 sürü koyun varken, bugün 5 sürü kaldı. Tiftik keçisi ile koyunu karşılaştırdığımızda koyunun yünü ve derisinin para etmediğini ancak tiftiğin değerli olduğunu görüyoruz. Öz varlığımız ve milli değerimiz olan Ankara keçisi üretimini artırmak için elimizden geleni yapmalıyız. Talep doğrultusunda tiftik üretmeli, araştırmalara teşvik ve destek vermeliyiz.” CİHAN

Ekleme Tarihi
25.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ankara tiftiği
Link: Bezci: Ankara tiftiğinin değerini Amerika ve Japonya biliyor, biz bilm




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız