Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Barkodla Üreticiler İzleniyor

ORDU (İHA) - Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan balda izlenebilirlik çalışması kapsamında, üreticilerin ballara kendi üretici numaraların yer aldığı barkodları yapıştırmak zorunda olduklarını, bu sayede balın hangi üretici tarafından üretildiğinin rahatlıkla tespit edildiğini söyledi.
 
Sahte bal ile ilgili Arıcılık Araştırma Enstitüsü'nde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Müdür Konak, arazi çalışmalarının sona erdiğini, şuanda laboratuvar kısmında çalışmaların sürdüğünü ifade ederken, "En kısa sürede, sahte bal ile gerçek balı vatandaşlarımızın nasıl ayrıt edebileceğini paylaşacağız” dedi.
 
Müdür Feyzullah Konak, yaptığı açıklamada, “Arıcılıkta bakanlığımızın aldığı karar ile çiçekten, nektardan sofraya kadar izlenebilirliği çalışması başlatıldı. Bu anlamda da barkodlama sistemi başladı. Şuanda markette veya her hangi bir yerde hatta üreticinin kendisinden dahi alınan bal, otelde kahvaltılık olarak verilen balında dahi barkod numarası ile kim tarafından üretildiği artık izlenebilir hale geldi. Şuanda birlikler vasıtasıyla tüm üreticilere barkotlar dağıtıldı. Üreticilerimiz, temel petekte bal sattıklarında çerçeve üzerine, teneke olarak sattıklarında tenekelerin üzerine, kavanozda sattıkları kavanozun üzerine mutlaka kendi üretici numaralarının bulunduğu bu barkodu bulundurmak zorundadır” diye konuştu.
 
“Arıya arıya farklı şekerler vermek suretiyle üretilen ürünler konusunda arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar var” diyen Konak, “Doğal ortamda üretilen bal ile o tür balların farkları nedir? İçerikleri nedir? Bununla ilgili arazi çalışmalarımız tamamlanmış şuanda da bunun laboratuvar çalışmaları devam etmektedir. Bununla ilgili analizlerde devam etmektedir. İnşallah bu sonuçlarda çıktığında da kamuoyuyla paylaşarak farklılıkları da herkesin öğrenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
26.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Barkod, Üretici, İzleniyor, bal
Link: Barkodla Üreticiler İzleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız