Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


TZOB: Türk fındığı aflatoksin içermiyor

İspanya'nın ortaya attığı 'Türk fındığının aflatoksin içeriyor' iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyleyen TZOB Başkanı Bayraktar, "AB üyesi ülkelerin tamamına fındık ihracatı yapıyoruz. İspanya dışında hiçbir ülkeden şikayet almadık" dedi.
 
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliğinin "Türk fındığı aflatoksin içeriyor" iddialarının asılsız olduğunu belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatın, Türkiye'nin toplam fındık ihracatındaki payının 2012'de yüzde 74 seviyesinde olduğunu bildirdi.

Türkiye'de 700 bin hektar arazide yaklaşık 400 bin çiftçinin ortalama 500-600 bin ton arasında fındık üretimi yaptığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Türkiye, açık farkla dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısıdır. Uluslararası Fındık Konseyi istatistiklerine göre, dünya iç fındık ihracatında, 2007-2011 döneminde yıllık ortalama 198 bin 680 tonla yüzde 81 pay almaktadır. İkinci sıradaki İtalya'nın, 15 bin 410 ton ihracatı, yüzde 6 payı vardır. Azerbaycan üçüncü, ABD dördüncü, Gürcistan beşinci ve İspanya, 10 bin 300 ton iç fındık ihracatı, yüzde 3 payı ile ancak altıncı sırada yer alıyor. Türkiye'nin fındık ihracatı, yıllar itibarıyla artmıştır. İhracat, 2012-2013 sezonunda ise 301 bin tonu aşarak rekor kırmıştır."

Bayraktar, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği tarafından yapılan asılsız iddiaların basında yer aldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Türk fındığının aflatoksin içerdiği söyleniyor ve Türkiye'den AB üyesi ülkelere yapılan fındık ihracatının yasaklanması isteniyor. Öncelikle, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği tarafından ortaya atılan 'Türk fındığının aflatoksin içeriyor" iddiası kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır; asılsızdır. Ürünler, il ve ilçe müdürlüğü tarafından numune alınarak muayene ve analiz sonucuna göre, aflatoksin ve diğer karantinaya tabi hastalıklar ve zararlılar yönüyle kontrol ediliyor. Söz konusu hastalık ve zararlılardan ari olan fındık dışında ürün ihraç edilmiyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da AB üyesi ülkelerin tamamına fındık ihracatı yapılmaktadır. İspanya dışında diğer ülkelerden Türk fındığında aflatoksin olduğuna dair şikayet gelmemiştir. İddia, kendini kalite ve güvenilirlik bakımından kanıtlamış Türk fındığının prestijini sarsmaya yöneliktir. Bu asılsız açıklama, 'serbest piyasa koşullarında Türkiye ile rekabet edemiyoruz' demenin başka bir şeklidir."

İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliğinin söz konusu iddiayı kanıtlaması gerektiğini belirten Bayraktar, aksi takdirde Türkiye'deki fındıkla ilgili bütün kesimlerden özür dilemesi gerektiğini vurguladı. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fındık, aflatoksin, İspanya, AB, TZOB
Link: TZOB: Türk fındığı aflatoksin içermiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız