Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Kopuz'dan 'resmi kontrol ücreti' tepkisi

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ç. Ali Kopuz, "yetkilendirilmiş veteriner hekim" uygulamasının yeniden düzenlenmesini istedi.

İSTİB açıklamasına göre, Kopuz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın et kesimhanelerinde denetim yapmak üzere istihdam ettiği zorunlu yetkilendirilmiş veteriner hekimler için talep ettiği 'resmi kontrol ücreti' uygulamasının adaletsizlik olduğunu ifade etti.

Kopuz, Bakanlığın kesimhane firmasına gönderdiği veteriner hekim için firmadan, resmi kontrol ücreti adı altında bir ücret talep ettiğini belirterek, "Devlet bu veterinere maaş ödüyorsa, bu ücret neyin nesi?" ifadesini kullandı.

5 BİN LİRAYI BULAN EK ÜCRET
 
Yetkilendirilmiş veteriner hekimin devlet memuru olduğunu, ancak neredeyse ücretinden fazla bir tutarın resmi denetim yaptığı kesimhane tarafından ödenmesi için firmalara baskı yapıldığına dikkati çeken Kopuz, şunları kaydetti:

"Üyelerimiz arasında çok sayıda kesimhane ve parçalama işletmesi bulunmaktadır. Sektörün yapısı gereği yığınla problem varken, üstüne bir maliyet daha eklemek büyük bir yanlış. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi gerekir. Et sektörü desteklenmesi gerekirken, bu tür yanlış uygulamalarla moraller bozuluyor. Sektör küçülürken, siz, bir de tutup her işletmeye resmi kontrol ücreti diye 4-5 bin lira daha maliyet yüklüyorsunuz. Bu yük sektörün sırtında kambur oldu. Böyle devam ederseniz sektörün belini kırarsınız. Bu küçülme ve arzdaki azalmanın fiyatlara yansıdığı unutulmamalıdır."

Mezbahalarda et kesim ve parçalama firmalarında bir veteriner hekimin zaten kanunen bulunduğunu belirten Kopuz, yetkilendirilmiş veteriner hekim uygulamasına karşı olmadıklarını vurguladı.

Kopuz, işletmelerinde zaten zorunlu olarak veteriner çalıştırıldığını ve maaşını ceplerinden ödediklerini belirterek, şu görüşlere yer verdi:

"Bizim anlayamadığımız mevzu, devletin veterinerine ayrıca bir ücret ödemek zorunda kalmamız. Biz niye bu parayı ödüyoruz? Öte yandan benden ücret alan veteriner benim işletmemi nasıl denetleyecek. Bakanlığımızın bir an önce bu garabeti düzeltmesini bekliyoruz."

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 31. Maddesinin 8. Fıkrası gereğince, kesimhane ve/veya parçalama tesislerine T.C. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından muayeneleri ve diğer resmi kontrolleri yapmak üzere resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner görevlendirmek mecburi.

Denetim görevi 5596 sayılı Kanunun, 3. Maddesinin 16. Bendine göre Denetim, Bakanlık tarafından yaptırılacak bir hizmet olarak tanımlanmış. 18.01.2013 tarihli 262 sayılı Bakanlık görüşünde; yetkilendirilmiş veteriner hekimlerin, özlük hakları yönüyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olarak görev yaptığı belirtilmekte. Dolayısıyla maaşının bakanlık tarafından karşılanması gerekir. Kesimhane firmaları tarafından yetkilendirilmiş veteriner hekimlere halen "Resmi Kontrol Ücreti" adı altında maaşları tutarında ödeme yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ç. Ali Kopuz, resmi kontrol ücreti, tepki
Link: Kopuz'dan 'resmi kontrol ücreti' tepkisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız