Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındık ihracatına İtalya ve Gürcistan engeli 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, İtalya ve Gürcistan'da bu yıl daha ucuz fiyata fındık satışı yapılması nedeniyle Türkiye'nin fındık ihracatının önemli ölçüde etkilendiğini söyledi.


Türkiye'nin geçtiğimiz sezonun ilk 85 günlük döneminde yaklaşık 99 bin ton iç fındık ihraç ettiğini, bu sezon ise ihracat miktarının yaklaşık 80 bin ton olarak gerçekleştiğini anlatan Gürsoy, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıl İtalya ve Gürcistan'da fındığın rekoltesi ve kalitesi iyi değildi. O nedenle Avrupalı alıcı Türkiye'ye yönelmişti. Hatta Türkiye, tarihinin rekor ihracat rakamına ulaşmıştı ancak bu yıl işler değişti. Hem İtalya'da hem de Gürcistan'da iyi bir fındık rekoltesi ve kaliteli ürün dönemi yaşanıyor. Fiyatları da bizden daha düşük. Avrupalı alıcı da daha ucuz fındık satışı yaptıkları için bu sene bu ülkelere yöneldi. İtalya ve Gürcistan'da bu yıl daha ucuz fiyata fındık satışı yapılması nedeniyle Türkiye'nin fındık ihracatı önemli ölçüde etkilendi. Bu durum da Türkiye'yi olumsuz etkiledi. Türkiye geçtiğimiz sezon 1 Eylül-24 Kasım tarihleri arasında 98 bin 582 ton iç fındık ihraç etmişti. Bu sezon ise aynı dönemlerde ihracatımız 79 bin 932 ton olarak gerçekleşti. Yaklaşık 20 bin ton daha az fındık ihraç ettik."

Gürsoy, İtalya ve Gürcistan'ın Avrupa'ya ürünü ucuz satma gayretinde olduğunu aktararak, "İtalya ve Gürcistan'da fındık fiyatları bizden daha ucuz. Yine İtalya ortak pazarda olduğu için, gümrük vergisi ödemiyor. İtalya ve Gürcistan, avantajlarını kullanarak Türkiye’nin Avrupa pazarından çalmaya çalışıyorlar. Bunda ihracatın ilk dönemlerinde bir nebze de başarılı oldular. Son günlerde fındık fiyatları büyük ölçüde geriledi. Böylece pazardaki elimizi güçlendirerek yeniden Avrupalı Türkiye'ye yönelecektir" ifadelerini kullandı.











http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
02.12.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  Fındık ihracatına İtalya ve Gürcistan engeli
Link: Fındık ihracatına İtalya ve Gürcistan engeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız