Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Türk kahvesi UNESCO gündeminde

Türk kahvesi kültür ve geleneğinin, UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine girmesi görüşülecek.
 
BAKÜ - Türk kahvesi kültür ve geleneğinin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi tarafından "temsili listeye" alınması, Azerbaycan'da düzenlenen komite toplantısının gündemine alındı.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi 8. toplantısı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

Açılışı Azerbaycan Kültür Bakanı Ebülfez Garayev tarafından yapılan toplantının ilk gününde, toplantının gündemi kabul edildi, daha önceki toplantılarda alınan kararlar gözden geçirildi.

116 ülkeden 780 delegenin katıldığı toplantıda, farklı kültür varlıklarının somut olmayan temsili miras listesine alınması için öneriler sunulurken, Türkiye'den de Türk kahvesinin bu listeye alınması toplantının gündemine konuldu.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı kanalı ile "temsili listeye" Türk kahvesinin önerildiğini ve kahvenin listeye kaydedilmesini ümit ettiklerini söyledi.

Somut olmayan kültürel miras listesine daha önceki yıllarda mesir macunu, düğün yemeği keşkek, semah töreni, Kırkpınar güreşleri, aşık sohbetleri gibi geleneklerin kaydedildiğini hatırlatan Oğuz, bunların koruma altına alınmasının ve uluslararası toplantılarda gündeme gelmesinin her şeyden önce Türkiye'de bu kültürel miraslara verilen değerin göstergesi olduğunu vurguladı.

"Temsili listenin”, Türk kültür varlıklarının uluslararası toplum tarafından daha iyi tanınması açısından da önemli olduğunu ifade eden Oğuz, aynı zamanda bu mirasın eğitim ve üretim yoluyla genç kuşaklara aktarılmasında katkı sağladığını kaydetti.

Türkiyede, düğünden cenazeye kadar gündelik hayatın birçok yerinde kahve hazırlandığını ifade eden Oğuz, "Bizim burada kastettiğimiz Türk kahvesi, kahvenin hammaddesinin kime ait olduğu değil. Burada bahsettiğimiz şey, Türkiye'de kahve nasıl hazırlanıyor, nerelerde içiliyor ve bunun üzerine gelenekler nasıl oluşuyor gibi konulardır. Dünyada kahve çok yaygındır. Fakat gerek Fransızca, gerek İngilizce kaynaklarda, dünyanın birçok yerinde bu tarz kahve hazırlama biçimi Türk kahvesi olarak geçmektedir. Cezvesiyle, sunumuyla, hazırlanış biçimiyle, ikramıyla, tüketim tarzıyla, dünyada bir Türk kahvesi kültürü var" diye konuştu.

Türkiye'den daha önceki yıllarda mesir macunu, düğün yemeği keşkek, Bektaşi geleneği ve semah töreni, Karagöz ve Hacivat, Kırkpınar güreşleri, aşık sohbetleri, Nevruz törenleri ve meddah gösterileri UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras "temsili listesine" alınmıştı.  
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türk kahvesi, UNESCO
Link: Türk kahvesi UNESCO gündeminde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız