Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkmenistan’a canlı hayvan ihracatı başladı. 

14 gündem ‘Düve-i âlem’

TÜRKİYE’den Türkmenistan’a canlı hayvan ihracatı başladı.


İran’ın transit geçişe izin vermemesi üzerine düveler 14 günlük yolculuğa çıktı. Yolcuğa İzmir’de başlayan düveler, Gürcistan’dan Azerbaycan’a ulaştı. Hazar Denizi’ni yük gemisiyle geçerek Türkmenbaşı limanına varan düveler, tekrar karayolu ile Daşoğuz eyaletine götürüldü.

10 milyon liralık yatırımla Tekirdağ’da hayvan çiftliği kuran Sarp Hayvancılık, yaklaşık 100 yıl sonra Türkiye’nin ilk canlı hayvan ihracatını gerçekleştirdi. Türkmenistan hükümeti ile 2018 yılına kadar 6 bin süt ineği ihracatı konusunda anlaşma imzalayan şirket, yıl sonuna kadar 250 süt ineği gönderecek. Şirket, yaklaşık 2 hafta önce Türkmenistan’a doğum yapmamış ve gebe süt ineği (düve) gönderimine başladı. İran’ın transit geçişe izin vermemesi üzerine İzmir’den tırlara yüklenen düveler, Gürcistan üzerinden Azerbaycan’a oradan Hazar Deniz’ini geçerek Türkmenbaşı Limanı’na ulaştı. Limandan sonra tekrar karayolu ile Daşoğuz eyaletine vardı.
Bu güzergahın İran’ın tutumu nedeniyle seçildiğini ifade eden Sarp Hayvancılık Besicilik Tarım Gıda Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Özgümüş, yapılan yolculuğun 14 gün sürdüğünü söyledi. Bu güzergahla birlikte maliyetlerinin yükseldiğini belirten Özgümüş, “İran’a transit geçiş için başvurduk. Ancak İranlı yetkililer hiçbir açıklama yapmadan geçişe izin vermeyeceklerini söylediler. Eğer İran izin verseydi, maliyetler yüzde 20 azalacaktı” dedi. Türkmenistan’a yapılan hayvan iharacatı ile Türkiye için Orta Asya yolunun açıldığını belirten Özgümüş, “İran’a rağmen coğrafi yakınlık sebebiyle yapılan ihracatın maliyeti düşük oldu. Başka bir ülkeden hayvan alımı yapılsa maliyet artardı. Türkmen devleti de üretim kapasitesinden dolayı Türkiye’yi tercih etti” dedi.

ROBOTLARLA SAĞIM

Türkmenistan’a ihraç edilen hayvanların saf ırk olduğunun altını çizen Özgümüş, hayvan yetiştiriciliğine başlamadan önce yurtiçi ve yurtdışında araştırmalar yaptıklarını söyledi. Kendi tasarladıkları ahır projeleriyle ve 10 milyon liralık yatırımla tamamen robotlarla süt sağımı gerçekleştirdiklerini belirtti. Süt sağım işlemini gerçekleştirmek için herhangi bir zaman belirlemediklerinin altını çizen Özgümüş, ineklerin süt sağdırmak için robotlara kendilerinin gittiğini belirtti. Süt sağımındaki stresten ineklerin kurtulduğunu ifade eden Özgümüş, amaçlarının hayvan başına en yüksek verimi almak olduğunu söyledi.

Şirketlere ekim için arazi verilmeli

TÜRKİYE’de hayvancılıkta en büyük maliyeti kaba yemin oluşturduğunu ifade eden Cüneyt Özgümüş, “Büyük firmalar bir araya gelmeli. Devlet de bu firmalara yer tahsis etmeli. Firmalar da tarımsal ekipman ve sulama yatırımı yapacağı konusunda taahhüt vermeli. Böylelikle kaba yem ihtiyacı en düşük maliyetle sağlanabilir” dedi. Bu alanlarda enerji konusunda yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanılabileceğini belirten Özgümüş, Türkiye’de 3 kez yonca kesimi yapılırken, Avrupa’da bu sayının 7’ye kadar çıktığını söyledi.









http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
03.12.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: canlı hayvan ihracatı
Link: 14 gündem ‘Düve-i âlem’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız