Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Karaman elmasının genetiği araştırıldı 

Karaman elmasının genetiği araştırıldı

KARAMAN (CİHAN)- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından 'Karaman Yerel Elma Çeşitlerinde Genetik Çeşitliliğin Belirlenmesi' konulu bir proje gerçekleştirildi.


KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyonu tarafından desteklenen projenin yürütücülüğünü KMÜ Kamil Özdağ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji Ve Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Ateş Sönmezoğlu üstlenirken projede araştırmacı olarak yüksek lisans öğrencisi Ayşegül Kütük görev aldı.

Araştırma kapsamında Karaman'ın köy ve ilçelerdeki elma yetiştiricilerinden temin edilen 23 adet yerel elma çeşidi ile 3 adet tescilli elma çeşidinin (Golden delicious, Granny smith ve Starking delicious) mikrosatellit markörleri (SSR) kullanılarak genetik karakterizasyonu yapıldı.

DNA markör teknolojisinden yararlanılarak yürütülen çalışmada incelenen yerel elma çeşitleri altın çekirdek, amasya, Arap kızı, Başkışla (Manyan), Can Atan, Dağ Elması, Dalda Bir, Göcer Elması, Gönen Elması, hanım teni, kaba elma, kara Mustafa, kokulu misket, koraş elması, kumpanya, pomajin, şafran, şeker elması, çekirdek, ekin elması, boyacı elması, yaz elması ve tavşan başı oldu.

    Projeyi yürüten Yrd. Doç. Dr. Özlem Ateş Sönmezoğlu, Karaman’ın elma üretim potansiyelinin yanı sıra zengin bir genetik çeşitliliğe de sahip olduğunu vurgulayarak bu çeşit zenginliğinin sonucunda bir isim karmaşası doğduğuna dikkat çekti. Sönmezoğlu, kendilerini Karaman iline katkı sağlayacak konularda çalışmaya teşvik eden ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlayan Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’e ve yerel çeşitlerin temini konusunda katkıları bulunan çiftçilere, ziraat mühendislerine ve Elma Üreticileri Birliği Başkanı'na teşekkür etti. CİHAN
 
 

Ekleme Tarihi
04.12.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Karaman elmasının genetiği araştırıldı
Link: Karaman elmasının genetiği araştırıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız