Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Alkol satışına belgeli engel

TAPDK’nın 2011 yılından beri sekizinci kez değiştirdiği yönetmelikle bugüne kadar alkol ve sigara satışı için tek belge alan satıcılar 2014 yılında iki ayrı belge almak zorunda kalacak. Belgesini yenilemeyenlerin satış yapması yasaklanırken, yerine göre satış belgesine 40 liradan 3 bin liraya kadar para ödeyen esnaf, ekstra maliyetle karşılaşabilecek. Üstelik bir aydan az zaman kalmasıda ‘ya şartları yerine getiremezsem ve belge alamazsam” telaşına neden oluyor.


TAPDK, 7 Ocak 2011 tarihinde Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkilerin Satışı Yönetmeliği’ni yayınladı. Aradan geçen üç yılda yönetmelikte farklı değişiklikler yapan TAPDK, son olarak önceki gün yeni düzenlemelere gitti. Buna göre toptan ve perakende satıcıların, 1 Ocak 2014’ten sonra alkol ve sigara için satış belgesini ayrı ayrı alması gerekecek. Yönetmelik çerçevesinde 1 Ocak’tan 30 Haziran’a kadar Türkiye çapında sayıları 200 bine yaklaşan toptan ve perakende satış yapan işletmelerin mevcut belgelerini yetkili kurumlara teslim etmesi şartı getirildi. Zorunluluğa uymayan satıcıların satış belgelerinde 2015 yılı süre uzatım işlemleri de yapılmayacak.

YERİNE GÖRE BELGE PARASI
 
Esnaf alkol ve sigara satış ruhsatı almak için yerine göre değişen oranlarda ruhsat parası veriyor. Büyükşehirlerin de dahil olduğu il merkezlerinde toptan satış yapmak isteyenler 2 bin lira, birden fazla yerde toptan satış yapmak isteyenler 3 bin lira belge parası veriyor. Perakende satış yapmak isteyen satıcılar büyükşehirlerde 200 lira, ilçe merkezinde 120 lira, diğer mahallerde ise 40 lira para ödemek zorunda kalıyor.
 
ESNAF DÜKKANINI KAPATIR
 
Düzenlemeyle esnafın zorda kalacağını savunan yetkililer, “Ayrı ayrı belge parası verilmesi esnafı zora sokacaktır. Bunu ödeyemeyenler dükkanını kapatmak zorunda kalacak. Belgeye verilecek para yönetmelikte belirtilmedi. Bu açıdan esnaf ne kadar ödeyeceğini bilmiyor. Paranın netleştirilmesi gerekir. Saat sınırlamasıyla zora giren esnaf yeni düzenleme sonrası perişan olur” dediler.
 
EKSRA YÜK GETİRMEYECEK
 
TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise düzenlemenin çok şey değiştirmeyeceğini savunarak, “Esnafı tedirgin ediyor ancak ekstra yük getirmeyecek. Esnafın bir an önce yükümlülüğü yerine getirmesi gerekiyor. Başvuruyu yapsınlar ki müeyyidelerle karşı karşıya kalmasınlar” dedi.
 
DÜZENLEMEDE KASIT YOK

Yönetmelikle yeni bir düzenleme getirildiğini savunan TAPDK yetkilileri, “Kurulun aldığı karar uygulanıyor. Bunun dışında başka kasıt yok” bilgisini verdiler.

TAPDK, perakende ve toptan satış yapanların yaptırımla karşılaşmaması için 1 Ocak’a kadar düzenlemeye uymalarını isterken, “Satış belgesi işlemlerini yürütmek üzere yetkilendirilmiş birimlere başvuruda bulunun veya mevcut belgelerde gerekli düzeltmeyi yapın” uyarısında bulundu.
 
TÜKETİMDE ARTIŞ YAŞANDI
 
Dünyanın en büyük 10 sigara pazarından biri olan Türkiye’de 2011’de 91 milyar adet olan sigara satışı 2012’de 98 milyar adet seviyesinde gerçekleşti. Alkol tüketimi ise 1 milyar 60 milyon litreden, 1 milyar 127 milyon litreye çıktı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: alkol, Alkol düzenlemesi, Bendevi Palandöken, esnaf, TAPDK, Tütün,
Link: Alkol satışına belgeli engel




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız