Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Karaman, Fındık Sezonunu Değerlendirdi

ORDU (İHA) - Ordu Ticaret Borsası(OTB) Başkanı Ziver Kahraman, 31 Ekim tarihi itibariyle Karadeniz Bölgesi'ndeki 14 ticaret borsasının verilerine göre, pazara inen kabuklu fındık miktarının 324 bin 658 ton olduğunu söyledi.
 
Sezonun değerlendirmesini yapan OTB Başkanı Ziver Kahraman, İspanya Gıda Tarım ve Kooperatifler Birliği tarafından yapıldığı iddia edilen “Türk fındığına yüksek oranda aflatoksin olduğu ve bu nedenle AB ülkelerine girişinin yasaklanması gerektiği” şeklinde çıkan haberlerin spekülatif girişimlerin bir parçası olduğunu savundu.

“Fındık sezonun ilk 2 ayında tahmini rekoltenin yüzde 77’si pazara inmiş ve ticaret borsalarında işlem görmüştür” diyen Başkan Kahraman, “ 2013 sezonu bir önceki sezona göre pazara inen kabuklu fındık miktarı ve ihracat miktarı bakımından düşük seyrederek açıldı. İhracat gelirindeki nispi artış oranı ise miktarsal düşüşü tolere edecek seviyede değildir. İç piyasada fındık fiyatlarını etkileyen ekonomik argümanların yanında spekülatif etkiler de dikkat çekmeye başlamıştır. Son olarak İspanya Gıda Tarım ve Kooperatifler Birliği tarafından yapıldığı iddia edilen ‘Türk fındığına yüksek oranda aflatoksin olduğu ve bu nedenle AB ülkelerine girişinin yasaklanması gerektiği’ şeklindeki haberler de bu spekülatif girişimlerin bir parçası olarak görülmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan rekolte tespit çalışmaları neticesinde 2013 sezonu tahmini rekoltesi 572 bin 385 ton kabuklu olarak tespit edilmiştir. Bu hesaplamalara göre, pazara inen 324 bin 659 ton kabuklu miktarı tahmini rekolteden düşülür ise ticaret borsaları kayıtlarına girmemiş olan 247 bin 726 ton kabuklu miktarında fındık olduğu yorumu yapılabilir” dedi.


“PAZARA FINDIK GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 6 DAHA AZ İNDİ”
 
2013 sezonunda 2012 sezonunun aynı dönemine göre yüzde 6 nispetinde daha az fındığın pazara indiğini belirten Kahraman, “Pazara inen kabuklu fındık verileri dikkate alınarak analiz yapılacak olursa, 2013 sezonunda 2012 sezonunun aynı dönemine göre yüzde 6 nispetinde daha az fındık pazara inmiştir. Bu oran, piyasa yapısını bozacak ya da çok farklı değerlendirmelere konu olabilecek büyüklükte olmasa da, rakamsal ifadesi 19 bin 82 kiloya denk gelmektedir. Bu durum rekoltenin geçen sezona göre daha az olmasıyla ve/veya üreticinin ürününü bilinçli olarak pazara indirmemiş olacağı varsayımıyla açıklanabilir” diye konuştu.

“EKİM AYINDA YÜZDE 11’LİK DÜŞÜŞLE 93 BİN 252 KG KABUKLU FINDIK PAZARA İNDİ”
 
“2012 sezonunun Ekim ayında 103 bin 458 kg kabuklu fındık pazara inerken, 2013 sezonunun Ekim ayında yüzde 11’lik düşüşle 93 bin 252 kg kabuklu fındığın pazara indiği görülmektedir” diyen OTB Başkanı Kahraman, “Gerek totalde gerekse aylık göstergelerde pazara inen fındık miktarının düştüğü görülmektedir. Kasım 2013 döneminde bir önceki sezonun aynı dönemine göre 10 bin 206 kg fındık daha az pazara inmiştir. Pazara inen kabuklu fındık miktarı, tahmini rekolte ile gerçek durum arasındaki en sağlam veridir. Ticaret borsalarının verileri, belgelere dayanmakta olduğundan istatistiki anlamda en doğru, güvenilir ve yılar itibariyle takip edilebilir verilerdir” şeklinde konuştu.

“DAHA AZ İHRACAT YAPILDI”
 
2012 ve 2013 sezonu ihracat verileri incelendiğinde yüzde 20 daha az ihracat yapıldığının altını çizen Ziver Kahraman, “Miktar bazında 2013 Eylül-Ekim- Kasım aylarında 2012 Eylül-Ekim- Kasım aylarına göre yüzde 20 nispetinde daha az ihracat yapılmıştır.2012 sezonunda toplamda 106 bin 231 ton-iç fındık ihraç edilmişken 2013 sezonunun aynı periyodunda bu miktarın 85 bin 809 ton iç olduğu görülmektedir. Aradaki fark 20 bin 422 ton içtir. Sezonun başından bu yana bir önceki sezona göre bu miktarlarda daha az fındık ihraç edilmiştir. 2013 Kasım ayında 2013 Ekim ayına göre yüzde 8 nispetinde daha fazla fındık ihraç edilmiştir. İlk 3 ayda ihraç edilen fındık miktarının kabuklu olarak karşılığı 171 bin 618 ton’dur.2013 sezonunda pazara inen kabuklu fındık miktarı toplamı ise 324 bin 659 ton olup, ihraç edilen miktar pazara inen totalden düşüldüğünde iç piyasada 153 bin 41 ton kabuklu fındık kaldığı yorumu ortaya çıkmaktadır. Şu halde iç piyasadaki bu miktarın bir kısmı sarf edilmişken önemli bir kısmı da stoklarda beklemektedir şeklinde bir yorum yapılması pek de yanlış olmayacaktır. İhracat geliri bazında bir önceki sezonuna göre yüzde 2,6’lık bir artış söz konusudur. Miktar bazında yüzde 20’lik düşüşe karşılık ihracat geliri bakımından yüzde 2,6’lık artış oldukça düşük kalmaktadır” ifadelerini kullandı. 
 
 

Ekleme Tarihi
06.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Karaman, Fındık Sezonunu, Değerlendirdi, fındık
Link: Karaman, Fındık Sezonunu Değerlendirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız