Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Aydın Elmas: 'Sigorta Primleri Çok Yüksek'

MALATYA (İHA) - Kayısı üreticisi ve ihracatçısı Aydın Elmas, kayısı sigortası primlerinin çok yüksek olduğunu belirtti.
 
Aydın Elmas, kayısı sigortasıyla ilgili görüşlerini dile getirerek şunları söyledi: “Kayısı tarımsal bir ürün olması hesabıyla, hakikaten doğru yapılan bir sigorta mekanizması yapıldı bu güzel bir şey. Ancak, uygulamada üreticinin hiç de lehine olmayan sonuçlarla karşı karşıyayız. Benim de ihracatın yanında tarımsal faaliyetlerim var. 200 dönüm kayısı bahçem var. Bir üretici olarak don ve dolu sigortalarından faydalanmak ve o garantiye sokmak istiyorum. Ancak, bütün üreticilerin ortak şikâyeti sigorta primleri çok yüksek. Örneğin 40 bin liralık bir araç trafiğe çıkan ve her an tehlike ile karşı karşıya olan bir araç sigortalanırken 40 bin liralık aracın sigorta primi 1000 lira iken, tarımsal sigortada 40 bin liralık bir bahçenin sigortalama fiyatı 10 bin liraya yakın bir para tutmaktadır. Bu da üreticimizin belini bükmektedir ve bu işten vazgeçmesine sebep olmaktadır. Bunun için kayısıda ihracatçı ve üretici olarak bizim istediğimiz şudur. Tarımsal ürünlerde kayısıyı ayırmak ve üreticilerin kayısı bahçelerini trafik sigortası benzetmesi gibi, herkesi, bütün ağaç sahiplerini sigorta yapmak mecburiyetinde tutulması lazım ve çok cüzi bir prim alınması lazım bu sağlanırsa çok büyük bir rahatlık elde edilecektir.”

Hasar tespitlerinde eksper durumu hakkında da görüş ve çekincelerini dile getiren Aydın Elmas, şöyle konuştu: “Eksper hasat olduğunda üreticilerimize önyargılı davranıyor. Her bir üreticiye potansiyel bir üç kâğıda getiren biri gibi bakılıyor. Acaba köylü bize ne yapıyor diye. Hâlbuki trafikte bir hasar olduğunda araç sahibinin beyanı esas alınıyor. Herkesi emin karşılıyor. Bizlere kayısı üreticisi olarak çok zorluk çıkarılmaktadır. Zorluklardan bir tanesi "Kayısımı sigorta ettirdiğim an kilosunu bin TL 200 kg bir ağaçta var" diye sigorta yaptırıyorum. Ancak dolu yağdıktan sonra benden bin TL primini alıyor ve bana diyor ki yok bu kayısı ıskarta oldu.
 
Iskarta olduğu için fiyatı çok düşük olacak. Biz o ıskartanın tazminatını ödeyeceğiz. Bu da üreticimizi mağdur etmektedir. Üretici bir hasar olduğunda verdiği prim bedelini kurtarırsa oh be hiç olmazsa prim bedelini kurtardım. Yapılan ödeme hasar artı prim olmalıdır. Bizim Tarsim'den istediğimiz meyve ağaçları gibi ihtisas isteyen bir üründe ekspertizlerimizin yanında bir de tarım bakanlığı tarafından tahsis edilen, bu işten anlayan yetenekli, tahsilli kayısı üreticisinin bilirkişi olarak da bulunması ve o ekspertizle beraber diğer bahçeleri dolaşması ve çiftçinin de dilinden halinden anlayarak iki taraflı karşılıklı mutabakatla değerlendirme yapılmasını arzu ediyoruz.”
 
 

Ekleme Tarihi
09.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kayısı üreticisi ve ihracatçısı, Aydın Elmas, kayısı sigortası primleri, kayısı
Link: Aydın Elmas: 'Sigorta Primleri Çok Yüksek'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız