Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


ADÜ'nün Çizmeli Öğrencileri Uygulayarak Öğreniyor

AYDIN (İHA) - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) akademik eğitimi tecrübe ve uygulama ile birleştirince öğrenciler hayata erken başladı. Bazı derslerde kalem, bazı derslerde çapa tutan öğrenciler sadece teorik değil bizzat alanda uygulama yaparak yetişiyor. Kıravtlı öğrencilerin aksine çizmeli öğrenciler, teorik eğitimin yanında bizzat uygulayarak öğrendikleri için hayata daha güvenle hazırlandıklarını ve mutlu olduklarını belirttiler.
 
Adnan Menderes Üniversitesinin Güney Kampüsü’nde kurulu bulunan Koçarlı MYO verdiği uygulamalı eğitimle dikkat çekiyor. Dünyada ve Türkiye’de pek çok okul, eğitim-öğretim faaliyetinin uygulama boyutunu ihmal ederken Koçarlı MYO pek çok eğitim kurumuna model olacak bir eğitim sistemini hayata geçirmeyi başardı. Üniversitenin uygulamalı eğitimi ADÜ Haber Dergisi’nde de işlendi.
 
Öğretim elemanlarının öğrencileri ile sıkı bir diyalog içinde olduğu okulda, neredeyse her ders kapsamında uygulama sahasına gidiliyor. Öğrenciler her biri yüksek lisans ya da doktora derecesine sahip öğretim görevlileri ve bazı derslerine giren öğretim üyeleri ile nitelikli birer ara eleman olarak yetişiyor. Şimdiden kimyasal girdileri en aza indirerek geleneksel metotlarla tavuk, yumurta ve bal üretimi yapan, uygulama sahasında ortaya çıkan bitkisel- hayvansal artıkları kullanarak kendi organik gübresini üreten ve bunu bitkisel üretimde kullanan, tıbbi-aromatik bitkilerin yağını çıkaran öğrenciler geleceklerini okullarında şekillendiriyor.
Sınıfta gördükleri her teorik bilgiyi yoğun uygulamalı eğitim ile pekiştiren öğrenciler, gelecekte mesleklerini hakkıyla yapabilmeleri için gerekli bilgiyle donatılıyor. Lastik çizmeleri, eldivenleri ve tulumlarıyla öğrencileri ile çapa yapan, gübre üreten, tavuk yetiştiren öğretim görevlileri geleceklerini tarım sektöründe şekillendirmek isteyen gençleri özenle yetiştiriyor.
 
“SADECE KİTAPTAN OKUMUYORLAR”
 
Okul müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Demiral’ın teşviki ve akademik personelin tümünün katılımıyla 2011 yılında hazırlanan alt yapı projesinden elde edilen kaynak ve çeşitli desteklerle hayata geçen uygulama sahasında öğrencinin eğitimi için her şey düşünülmüş. Toplam 4 bin metrekare alan üzerinde 250 metrekarelik kanatlı üretim tesisi, 120 metrekarelik net-house, 12 tezgâha sahip 120 metrekarelik kapalı sera bulunuyor. Farklı sulama sistemleri ile donatılmış yetiştirme alanı, gübreleme ünitesi, iki odalı depo ve bir ofis barındıran uygulama alanında çapa makinesi, organik gübre üretiminde kullanılan bitki parçalayıcı ve ot biçme makineleri de bulunuyor. Okul eğitim için ihtiyaç duyduğu diğer makineler için aynı kampüs içinde yer aldıkları Ziraat Fakültesinin makine parkını kullanıyor. Kaynak bulunursa uygulama sahasında tasarım bölümüne yönelik alanlar oluşturularak personel istihdam edilmesi de planlanıyor.
 
ANA ARI ÜRETMEYİ BAŞARDILAR
 
Koçarlı MYO uygulama dersleri kapsamında küçük çaplı üretim de yapıyor. Organik tarım programındaki dersler kapsamında bu yıl ikinci kez etlik piliç yetiştiren, halen 300 civcive sahip olan okul, bunun yanı sıra doğal yumurta da üretiyor. Yaklaşık 50 adet kovanında hayıt ve kekik balı üreten okul, ana arı üretimi ile de dikkat çekiyor. Okulda organik gübre üretimi ve süs bitkisi yetiştiriciliği de yapılıyor. Ürettikleri ürünü kurdukları döner sermaye işletmesi aracılığı ile Üniversite içinde satan okul sınırlı da olsa gelir elde etmeyi başardı.
 
“ÇAĞI YAKALAYAN PROGRAMLARI İLE DİKKAT ÇEKİYOR”
 
Okulda uygulamalı eğitim yapılmasının önemine her fırsatta değinen, öğretim kadrosunu sahaya inmeleri için teşvik eden okul müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Demiral, hedeflerinin nicelik olarak büyümek değil, sahip oldukları imkânları en iyi şekilde kullanıp eksiklikleri hızla gidererek çağı yakalamak olduğunu belirtti. Bu nedenle yeni programlar açarak büyümek yerine mevcut programları güçlendirme yoluna giden Prof. Dr. Demiral, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda açılmış olan programların altyapısını güçlendirmek için akademik ve idari personelle yoğun bir şekilde çalışıyor.
 
 

Ekleme Tarihi
10.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ADÜ'nün Çizmeli Öğrencileri, Uygulayarak Öğreniyor, Aydın
Link: ADÜ'nün Çizmeli Öğrencileri Uygulayarak Öğreniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız