Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Prof. Dr. Günay Ertuğrul: Tarım arazileri toprak bozulması tehdidi altında

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Ertuğrul, Türkiye'de tarım arazilerinin toprak bozulması tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Ertuğrul, toprağın bozulması sonucunda üzerinde herhangi bir faaliyet yapılamayacağını bildirdi.

Antalya'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platformu (IPBES), İkinci Genel Kurulu'nda Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan Prof. Dr. Günay Ertuğrul, toprağın ekosistemin en önemli parçalarından biri olduğuna dikkat çekti. Topraksızlaşmanın toprağın oluşum evrelerinde taşıdığı özeliklerini yavaş yavaş kaybetmesi anlamına geldiğini dile getiren Ertuğrul, "Toprak milyonlarca mikro organizmaya ev sahipliği yapıyor. Üzerinde çeşitli bitki örtüsünü besliyor. Tarımsal üretimin temel kaynağı. Toprak kaybolduğu zaman üzerinde faaliyet yapılamaz hale gelir." dedi.

"İNSAN TOPRAKSIZLAŞMAYI HIZLANDIRIYOR"

Topraksızlaşmanın doğal süreç içerisinde meydana geldiğini dile getiren Prof. Dr. Ertuğrul, insan faaliyetleri sonucunda da topraksızlaşmanın hızlandığını vurguladı. Arazi yapısındaki bozulmanın topraksızlaşmayı etkileyen en önemli faktör olduğunu vurgulayan Ertuğrul, topraksızlaşmanın biosistemi olumsuz etkilediğini belirtti.

"SONUÇLAR AĞIR OLACAK"

Türkiye'nin arazi varlığının çok büyükmüş gibi düşünüldüğünü ancak bu durumun düşünülenin aksine olduğunu savunan Ertuğrul, "Türkiye'de jeomorfoloji çok inişli çıkışlı olduğundan dolayı bu durum erozyonu ve toprak bozulması hızlandırıyor. Türkiye'nin potansiyeli toprak bozulmasına açık. Gerekli önlemleri almadığımız takdirde sonuçları daha da ağır olacak. Geleneksel tarımın uygulandığı arazilerde toprak bozulması daha fazla oluyor. Toprak ve su korumalı tarım sistemlerine geçilmediği müddetçe toprak bozulmasının önüne geçemeyiz. Arazi bozulması Türkiye'de geleneksel tarımla risk altındadır. Harran Ovası'ndaki tuzlulaşma ciddi bir arazi bozulmasıdır." dedi.

"DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR"

Türkiye topraklarının üçte ikisinde geleneksel tarım uygulandığını belirten Ertuğrul, toprak ve su korumalı tarım sisteminin havzalara getirilmesi için devlet desteğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Geleneksel tarım uygulamalarında ürün kalitesini arttırmak için kimyasal gübrelerle takviye yapıldığına değinen Ertuğrul, kullanılan kimyasalların yeraltı suyu kaynaklarının kirlenmesine neden olduğunu ve kimyasalların yüzey suyuyla taşınması sonucunda da havzalarda problem yarattığını söyledi.

"TARIM ÜRÜNLERİ PAHALIYA ÜRETİLECEK"

Sürdürülebilir kaynak kullanımını en üst seviyede uygulanmadığı takdirde tarım ürünlerinin daha pahalıya üretileceğini iddia eden Ertuğrul, devletin üreticiye daha fazla teşvik vermek zorunda kalacağını savundu. Günümüzde uygulanan organik ve ekolojik tarım gibi yeni üretim şekillerinin ekosisteme ve sürdürülebilir kaynak kullanımına hizmet eden üretim modelleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Günay Ertuğrul, ekosistemi bozduktan sonra onu eski haline getirmenin çok maliyetli olduğuna dikkat çekti.
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
13.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Prof. Dr. Günay Ertuğrul, Tarım arazileri, toprak bozulması, tehdidi altında
Link: Tarım arazileri toprak bozulması tehdidi altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız