Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


'GDO'lu mısırlar hayvan yemi olarak kullanılamaz'

GDO’lu mısırların hayvan yemi olarak kullanımı ile ilgili Danıştay’dan çarpıcı bir karar çıktı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, GDO’lu mısırların hayvan yemi olarak kullanımına izin veren Biyogüvenlik Kurulu kararlarının yürütmesini durdurdu. Kararla, söz konusu mısırların ithalatı yasaklanmış oldu. aynı zamanda, piyasa olan ürünlerin de toplatılması gerekiyor.

Kamuoyunda tartışmalara konu olan GDO’lu mısırlar ile ilgili Danıştay’dan önemli bir karar çıktı. Biyogüvenlik Kurulu’nun hayvan yemi olarak kullanılabilir dediği 16 mısır çeşidinden 2’si için Danıştay’da dava açıldı. Davayı, Ziraat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Ekoloji Kolektifi Derneği
ve Tüketiciler Derneği açtı.

Dava başvurusu yapan Av. Emre Baturay Altınok, en çok tartışılan, Amerikalı Monsanto’nun iki mısır çeşidi için Danıştay 10. Dairesi'nde de dava açtı. Söz konusu iki mısır çeşidinin hayvan yemi olarak kullanılmasının engellenmesi istendi. Mahkemeden olumsuz yanıt çıktı. Bu karara itirazda bulunuldu.

Dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gitti. Kurul, 11 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı, üç gün önce de taraflara tebliğ etti. Kurul, kararında söz konusu ürünlere ilişkin Biyogüvenlik Kurulu’nun verdiği kararın yürütmesini durdurdu.

Kurul kararında, söz konusu iki mısır çeşidinin, yerli mısır tohumlarına da zarar verebileceğine işaret etti.

Av. Altınok, hürriyet.com.tr’nin soruları üzerine yaptığı açıklamada, söz konusu kararla birlikte, iki mısır çeşidinin ithalatının yasaklanmış olduğunu, iç piyasada var olan ürünlerin de toplatılması gerektiğine işaret etti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun verdiği karar sonrası dosya yeniden Danıştay 10. Daire’ye gelecek. Ancak genel uygulama, bir üst kurulun kararına uyulacağı yönünde. 10. Daire’nin kararında direnmesi durumunda itiraz için de yine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidiliyor.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: GDO'lu mısırlar, hayvan yemi, olarak kullanılamaz, mısır, GDO
Link: 'GDO'lu mısırlar hayvan yemi olarak kullanılamaz'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız