Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Bin liralık ‘gurme’ çaylar yok satıyor

Türklerin çay sevdası, gurme tatlarda da kendini gösteriyor. Kilosu bin TL’ye satılan Japon yeşilçay Kabusecha, ön siparişle yok satıyor.

Kahvenin, bir ritüel ile birlikte içilerek yayıldığı Türkiye, şimdilerde tam anlamıyla bir çay cenneti olarak anılıyor. Çay tercihlerinde her ne kadar geleneksel siyah çay öne çıksa da son birkaç yıldır yeşil çay ve bitkisel çaylar da önemli tüketim rakamlarına ulaştı. Bu alandaki gurme tat arayışlarına cevap ise iki girişimcinin kurduğu Chado’nun 12 ülkeden getirdiği 50 çeşit çay ile geldi. Daha çok internet sitesi üzerinden satılan çaylar, Papermoon, PiPa, Macrocenter, Godiva, House Cafe gibi mekanlarda da çayseverlerin beğenisine sunuluyor. Daha çok 50 gramlık paketlerde satılan gurme çaylardan öne çıkanı ise kilogramı bin TL olan Japon yeşilçayı Kabusecha yer alıyor.
 
Markanın kuruluş öyküsü ise kurucusunun çay merakından geliyor. Chado Kurucu Ortağı Barış Çekin, yurtdışında yüksek lisans yaparken başlayan ve sonrasında Türkiye’ye taşıdığı çay merakını şöyle açıklıyor, “Bu işe biraz hobi olarak başladım. Yurtdışında yüksek lisans yaparken orada değişik çaylar tadıyordum. Türkiye de bir çay ülkesi ama çok fazla çeşit yok. Daha çok siyah çay ile biliniyor. Yeşilçay çok yeni yeni biliniyor. Beyaz çay yeni tadılıyor. Çay da biraz şarap gibi. Üzümüne göre şarap, yetiştiği yere göre çay var.”
 
Türkler aromalı çay seviyor
 
Chado’nun seçenekleri arasında ise, bitkisel, yeşil ve beyaz çaylar var. Çaylar, Vietnam’dan Tayvan’a, Japonya’dan Çin’e kadar çok farklı coğrafyalardan ithal ediliyor. Genellikle 50 gramlık paketler halinde satılan ürünler içinde Türkler’in en çok tercih ettiği ise Jasmine Pearls isimli çay. Çekin, Türkiye’de siyah çaydan kalma alışkanlıkla daha çok yoğun aromalı tatların tercih edildiğine dikkat çekiyor. Listede öne çıkan bir başka ürün ise Kabusecha. Butik olarak üretilen ve siparişleri birkaç yıl öncesinden alınan bu çay, özel olarak yetiştirilen bir japon yeşilçayı. Yılda yaklaşık 10 tonluk ithal çay sattıklarını açıklayan Çekin, fiyatların ise 15-50 TL arasında değiştiğini açıkladı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bin liralık, gurme çaylar, yok satıyor, çay
Link: Bin liralık ‘gurme’ çaylar yok satıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız