Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çukurova'da Çiftçiye Çifte Vurgun

ADANA (İHA) - Son yılların en kurak kış mevsimini yaşayan Çukurova'da çiftçi kuraklık ve donla mücadele ediyor.
 
Yıllık ortalama 2 milyon ton buğday üretimi olan ve Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayan Çukurova Bölgesi'ndeki kuraklık sadece hububatı değil, narenciyeyi de tehdit ediyor. Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, yağmursuzluk ve ayazın buğdaydan sonra narenciyeyi de vurduğunu belirtti. Ekim yapıldıktan sonra yağmur yağmadığı için tohumların çimlenemediğini vurgulayan Doğru, Seyhan, Yüreğir, Karataş ve Ceyhan ovalarındaki zayiatın kötü göründüğünü kaydetti. Tüm çiftçilerin yağmurlama yoluyla tarlasını sulayamadığına dikkat çeken Doğru, bu yıl rekoltenin düşük olacağını ifade etti.
 
Yağmursuzluğun ayaza neden olduğunu belirten Doğru, zayiatın sadece buğdayla sınırlı kalmadığını, narenciyeye de kötü etkisi olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz cumartesi gecesi özellikle Seyhan ve Yüreğir ilçelerine bağlı köylerde sıcaklığın eksi 4'e düştüğünü söyleyen Doğru, zayiatın net olarak belli olmadığını, çiftçilerin hasar tespiti yaptıklarını kaydetti. Doğru, “Dondan ötürü zayiat olmasa bile narenciyenin rengi, boyu, dış kabuğunun rengi ve kalitesi için yağmurun önemi var. Ayrıca, ister buğday ister narenciye ister kışlık sebze eken üreticiler olsun, hepimizin acilen yağmura ihtiyacı var" dedi.
 
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise, Çukurova Bölgesi'nde son yılların en büyük kuraklığının yaşandığını söyledi. Kuraklığın sadece buğdayı değil, kış sebzelerini de etkileyeceğini belirten Girmen, yağmurlama sistemleri için devlet teşviklerinin artırılması gerektiğini kaydetti. Susuz tarım yapılamayacağını söyleyen Girmen, çiftçilere de suyu bilinçli kullanmaları çağrısında bulundu.
 
 

Ekleme Tarihi
23.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çukurova, Çiftçiye Çifte Vurgun, don, kuraklık
Link: Çukurova'da Çiftçiye Çifte Vurgun




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız