Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


2014'te Eti Pahalı Yiyebiliriz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın besi süresini tamamlamış sığırlar için verdiği teşvik primini 2014'te kaldıracağı endişesiyle besicilerin yıl bitmeden hayvanlarını kestirmesinin, önümüzdeki aylarda et açığını ortaya çıkaracağı, bu durumun da fiyat artışına neden olacağı bildirildi. Konya İli ve İlçeleri Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Karabulut: "Desteğin verilmeyeceğinden korkan besiciler, 2014'ün nisan ve mayıs aylarında kesilmesi gereken hayvanlarını bu yıl bitmeden kestirmeye başladı.

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği 300 liralık teşvik priminin 2014'te kaldırılacağı endişesi taşıyan sığır yetiştiricileri, besi süresini tamamlamamış hayvanlarını yıl bitmeden kestirmeye başladı. Bu durumun, önümüzdeki aylarda et açığını ortaya çıkaracağından fiyat artışına neden olabileceği bildirildi.

Konya İli ve İlçeleri Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada; Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın besi süresini tamamlamış sığırlarını kestiren yetiştiricilere verdiği 300 liralık teşvik priminin, 3 yıldır devam ettiğini söyledi.

Bazı ilgililerin, bu desteğin 2014'te de devam edeceğini söylediklerini, fakat bakanlıktan bu konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmadığını belirten Karabulut, "Besiciler, bazı çevrelerden bu desteğin kaldırılacağını duymuş. Desteğin verilmeyeceğinden korkan besiciler, 2014'ün nisan ve mayıs aylarında kesilmesi gereken hayvanlarını bu yıl bitmeden kestirmeye başladı. Bu durum nisan ve mayısta et açığını ortaya çıkaracağı için fiyatlarda artışa neden olur" diye konuştu.

"Mezbahalarda yığılma var"

Karabulut, bakanlıktan destek verilip verilmeyeceğiyle ilgili açıklama yapılmadığı için besicilerin 31 Aralık'a kadar hayvanlarını bir an önce ellerinden çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bu durumun mezbahalarda yığılmaya neden olduğunu vurgulayan Karabulut, şunları kaydetti:

"Yetiştiriciler, 300 lirayı almak için 300-400 kilogram olması gereken danayı 200 kilograma ulaştığında kestiriyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Ülke hayvancılığı, sığır, süt, tohumlama ve besiciliğe verilen desteklemeler sayesinde son iki yılda büyük aşama kaydetti. 2010'da 10 milyon büyükbaş hayvan varlığına sahipken, şu anda 13 milyon büyükbaş hayvan varlığına sahibiz. Geçen yıllara baktığımızda et üretiminde yüzde 17'lik bir artış var. Hem damızlık dana besi üreticiliği hem de süt üreticiliğinde yeni yeni işletmeler açılmaya başladı. Hayvancılığımız iyiye giderken, önümüzdeki aylarda et sıkıntısı çekmemek ve ithalata fırsat vermemek için bakanlığın bir an önce destek verip vermeyeceğini açıklaması gerekiyor. Açıklansın ki ne yapacağına karar veremeyen üreticimiz de rahatlasın." - Konya
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 2014'te Eti, Pahalı Yiyebiliriz, et, kırmızı et
Link: 2014'te Eti Pahalı Yiyebiliriz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız