Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tohumda ihracatçı konuma geldik

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı politikalar ve enstitülerin çalışmaları sonucunda 10 yıl önce yurtdışından tohum ithal eden Türkiye bugün ihracatçı konuma geldi. Türkiye’de kullanılan hibrit tohumun yüzde 50’si ise artık yerli.

Türk tohumculuğu her geçen gün dev adımlarla büyüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı politikalar ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı çalışan enstitülerin çalışmaları sonucunda 10 yıl önce yurtdışından tohum ithal eden Türkiye bugün ihracatçı konuma geldi. Türkiye’de kullanılan hibrit tohumun yüzde 50’si ise artık yerli.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), hibrit tohum araştırmaları konusunda önemli çalışmalara imza adıyor. Önümüzdeki günlerde BATEM, geliştirdiği 25 yeni tohum çeşidini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, sebzelerde hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı, iklim değişikliklerinde suya, kuraklığa, tuz stresine karşı dirençli yeni tohum çeşitleri ıslah ettiklerini açıkladı.

Abdullah Ünlü, bu ıslah çalışmalarını TUBİTAK bünyesinde gerçekleştirdiklerini ifade ederek, yeni geliştirilen tohumları özel sektöre sunacaklarını kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın enstitüler bünyesinde ileri ar-ge merkezleri oluşturduğunu belirten Abdullah Ünlü, Akdeniz Bölgesi’nin endemik bitkiler konusunda çok zengin türlere sahip olması nedeniyle, BATEM bünyesinde tıbbi ve aromatik bitkiler merkezi kurulduğunu anlattı.

Ünlü, yaptıkları çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi:


“BATEM’de toprak ve su kaynakları bölümümüz var. Üreticilerimizin yaprak, toprak, su ve gübre analizlerini yapıyoruz. Enstitü olarak, ar-ge çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bitkisel üretim yapan üreticilerin meyve, sebze, tarla bitkilerinde oluşan hastalıkların analizlerini de yapıyoruz. Aynı zamanda çiftçilerimize uygun ilaçlama teknikleri ve biyolojik mücadele konularında bilgiler aktarıyoruz.

Özellikle portakalda Washington Navel’de daha erkenci, sulu yeni çeşitlerimiz var. Bunların aynı zamanda virüsten ari fidanlarını üretiyoruz. Bu fidanları üreticilerimizin hizmetine sunuyoruz. Avokado, pikan cevizi, yeni dünya gibi ürünlerle de adaptasyon ve ıslah çalışması yapıyoruz. Tarla bitkileri konusunda ise, soya, mısır, buğday, yer fıstığı, susam gibi ürünlerde de adaptasyon ve ıslah çalışmamız var.”
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tohumda, ihracatçı konuma, geldik, tohum, ihracat
Link: Tohumda ihracatçı konuma geldik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız