Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Tarımda 2023 Hedefleri
 
“Dünyada İlk 5’e Girmek"
“Tarımsal Hasılayı 150 Milyar Dolara Çıkarmak"
“Sulanabilir 8,5 Milyon Hektarın Tamamı Sulamaya Açmak"
“Sertifikalı Tohumluk Üretimini 1 Milyon Tona Çıkarmak"
 
Son 10 yılda tarımsal hasılasını yaklaşık üç kat artıran Türkiye, 2023 yılında tarımsal üretim değerini 150 milyar dolara çıkaracak. Türkiye bu rakamla dünyanın beşinci büyük tarımsal ekonomisi olmayı hedefliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı politikalar ve verdiği desteklerle tarım sektörü büyüme rekorları kırıyor.

Son 10 yılın 9’unda büyüyerek 1960 yılından bu yana en istikrarlı dönemini yakalayan Türk tarımı, 2002 yılında tarımsal ekonomik büyüklük bakımından 23,7 milyar dolar ile dünyada 11’inci, Avrupa’da ise 4’üncü sırada bulunuyordu. Stratejik bir planlama ile üretimin yanı sıra verimlilik ve kaliteye öncelik veren Türkiye, 62 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile dünyada 7’inci, Avrupa’da ise birinci sıraya oturdu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son 10 yılda tarımda yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, Cumhuriyet’imizin 100. yılı olan 2023 için iddialı hedefler ortaya koydu. Buna göre, Türkiye’nin tarımsal hasılası 150 milyar dolara yükselecek. Türkiye bu tarımsal hasıla değeriyle dünyanın ilk 5 tarım ülkesinden biri haline gelecek.
 
TOHUMLUK ÜRETİMİNDE HEDEF 1 MİLYON TON
 
Türkiye 2023 yılında; 14 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlayacak, sulanabilir 8,5 milyon hektar alanın tamamı sulamaya açılacak.

Tarımsal desteklerde parsel/işletme bazlı destekleme sistemine geçilerek, tohumluk üretiminin 647 bin tondan 1 milyon tona çıkarılması öngörülüyor.
 
7,7 MİLYON DEKAR MERA ALANI ISLAH EDİLECEK
 
Hayvancılık alanında da yeni hedefler ortaya koyan Bakanlık, kültür ırkı sığır varlığının toplam içindeki payını 5 yılda yüzde 41’den yüzde 48’e, küçükbaş hayvancılığın et üretimindeki payını da yüzde 12’den yüzde 25’e yükseltmeyi planlıyor.
 
Hayvancılığın geliştirilmesinde önemli etkenlerden biri olan mera ıslahı konusunda ciddi adımlar atılacak. Bu kapsamda 4,5 milyon dekar olan mera ıslahı 2015 yılına kadar 5,3 milyon dekara, 2023 yılında ise 7,7 milyon dekara ulaşacak. Yem bitkileri ekim alanının da 2,7 milyon hektardan, 4 milyon hektara çıkarılması amaçlanıyor. 

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ 500 BİN TONA YÜKSELECEK
 
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin balıkçılık ve su ürünleri konusunda hak ettiği yeri alabilmesi için de yeni adımlar atılacak. Bakanlık, yeni uygulayacağı politikalarla 10 yıl içinde su ürünleri yetiştiriciliğini 212 bin tondan 500 bin tona çıkarmayı hedefliyor. Bu kapsamda, su kaynaklarına 50 milyon yavru balık bırakılacak.
 
Güvenilir gıda denetimlerinin etkinliği daha da artırılarak, sağlıklı beslenme için, gıdaların içerdiği şeker ve tuza yönelik yeni düzenlemeler yapılması da planlar arasında bulunuyor.
 
IPARD KAPSAMINDA 2014 YILINDA 5.000 PROJE DESTEKLENECEK
 
Ulusal kaynaklı kırsal kalkınma destekleri ile 2015 yılına kadar toplamda 6.000 tarımsal sanayi tesisinin kurulumu, 60 bin istihdam sağlaması ve bununla beraber IPARD kapsamında 2014 yılında 5.000 projenin desteklenmesi hedefleniyor.
Bitki ve hayvan sağlığı konularında, 2015 yılına kadar 5 yeni Zirai Karantina Müdürlüğü, 2016 yılına kadar 14 yeni Veteriner Sınır Kontrol Noktası faaliyete geçirilip, hayvan hastalıkları ile daha etkin mücadele edilmesi planlanıyor.

Diğer yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Ankara’da temeli atılan Türkiye’nin uluslararası seviyedeki ilk Milli Botanik Bahçesi’nin 2015 yılında hizmete açılması ve EXPO 2016 Antalya ve Yalova’da dünyanın en büyük Geofit (Yumrulu bitkiler) bahçesi kurulması da 10 yıllık hedefler arasında yer alıyor. 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tarımda 2023 Hedefleri, tarım, Türkiye
Link: Tarımda 2023 Hedefleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız