Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Yeni Nesil Karya Koyunu Altız Doğurdu

AYDIN (İHA) - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin yaklaşık 15 yıl Çine Çaparı cinsi ile Sakız cinsi koyunları birleştirmesi sonucu oluşturduğu Karya cinsi koyunlar çiftçinin yüzünü güldürmeye başladı. Kuzu verimi de oldukça yüksek olan koyunlardan biri altız doğurdu.
Aydın’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Cincin Köyü’nde Hatice-Ali Ergün çiftinin Karya Cinsi koyunları beşiz bazıları ise altız doğurmaya başladı. Yaklaşık 30 yıldır büyükbaş hayvancılık yaptığını ve geçtiğimiz yıl küçükbaş hayvancılığa da başladığını belirten Ali Ergün, 3 yıl önce 5-10 koyunla başladığı üretimde erkek kuzuları satmasına rağmen bu yıl büyük bir sürüye sahip olduğunu belirtti.
 
Koyunların bir batında 3-4 kuzu doğurduğunu zaman zaman beşiz doğurduğunu ve nadiren altız doğurduğunu gördüğünü belirten Ali Ergün, Adnan Menderes Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni nesil Karya koyununun altız doğurduğunu belirtti. Karya adını verdiklerin koyunun doğum yapmasına eşi ile birlikte yardımcı olduklarını belirten Ali Ergün, ”Koyunun ilk doğumu. Gece başladı doğum. Yaklaşık 2 saat sürdü ve iki saatte 6 kuzu doğdu. Birisi fazla yaşamadı. Geri kalan 5 kuzudan 3’ünü karya emziriyor. Birini biz biberonla besliyoruz. Kuzunun birini de yavrusu ölen teyzesi sahiplendi. Aslında koyunlar başka kuzuyu sahiplenmezler ama, bizler doğum esnasında oluşan kanamayı kuzunun üzerinden evlat vereceğimiz annenin üzerine sürüyoruz. Anne koyun üzerindeki koku ile kuzunun kokusu aynı olunca kuzuyu sahipleniyor” diye konuştu.
 
Sevimli kuzular köyde herkesin maskotu olurken, özellikle çocuklar kuzuları biberonla besleyerek oynuyor.
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Yeni Nesil, Karya Koyunu, Altız Doğurdu, koyun
Link: Yeni Nesil Karya Koyunu Altız Doğurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız