Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çaycuma’da Lale Ve Zambak Ekimi İlk Defa Denendi

ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce 500 metrekare alanda ilk defa lale ve zambak bitkisi ekimi yapıldı.

Çaycuma İlçesi İstasyon Mahallesi çiftçilerinden Cem Cemal Ünal’a ait 500 metrekare alanda Hakkari Lalesi demonstrasyonu çalışması yapıldı. Çaycuma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personellerinden ziraat mühendisleri Asiye Şenbaş ve Murat Salur girişimci çiftçiye konu hakkında teknik bilgi verdi. Daha öncede aynı arazi alanında lale ve zambak denemesi yapıldığı da kaydedildi. ‘Ters lale’ olarak bilinen Hakkari Lalesi en yoğun olarak Hakkari ve Şemdinli bölgesinde yetiştiği için halk arasında Şemdinli lalesi ve Hakkari lalesi olarak ta tanınır.
 
Soğan, yumru ve rizom gibi toprak altı organlara sahip olan geoit bitkileri diğer birçok kullanımları yanında erken ilkbaharda ve sonbaharda açan narin, gösterişli ve güzel çiçekleri nedeniyle süs bitkisi yönünden büyük bir öneme sahiptir. Özellikle kış aylarının sonlarında kar topraktan kalkar kalmaz veya karla birlikte çiçek açan türleri insanların ilkbahara olan özlemini gidermesiyle birlikte bahar müjdecisi olarak da sembolik önem taşıdığı ayrıca soğan, yumru ve rizom gibi toprak altı organları sayesinde orijinal habitatlarından başka ülkelere canlı olarak taşına bilmesi ve kolay üretilmesi gibi nedenlerle, geoit bitkiler ekonomik açıdan da değerlendirildiği belirtildi. Çaycuma ilçesinde ilk defa denemesi yapılan Hakkari Lalesinin başarı ile sonuçlanması sonucunda Çaycuma da süs bitkileri üretimi yapılacağı bildirildi.
 
 

Ekleme Tarihi
02.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çaycuma, Lale Ve Zambak Ekimi, İlk Defa Denendi
Link: Çaycuma’da Lale Ve Zambak Ekimi İlk Defa Denendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız