Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


Çözüm süreci onlara da yaradı

Yılın her mevsimini farklı bölgelerde zorluklar içinde geçiren göçerler, çözüm süreciyle birlikte göç ettikleri yörelere daha rahat gidip gelmeye başladı.

Yılın her mevsimini farklı bölgelerde zorluklar içinde geçiren göçerler, çözüm süreciyle birlikte göç ettikleri yörelere daha rahat gidip gelmeye başladı.

Hayvanları için uygun olan bölgelere gitmek zorunda olan ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu arasında sürekli mekik dokuyan göçerler, çözüm süreciyle rahat bir nefes aldı. Sürecin başarıyla tamamlanması halinde yerleşik hayata geçeceklerine inanan göçerler, çadır yerine modern ortamlarda yaşamı umut ediyorlar.

Önceki yıllarda geçiş yollarında çeşitli sıkıntılar yaşayan göçer aileler, bu yıl çözüm sürecinin kendilerine kolaylık sağladığını belirterek, bunun devam ettirilmesi için herkesin üzerine düşeni yapmasını bekliyor.

Sürecin başarıyla tamamlanması halinde yerleşik hayata geçeceklerine inanan göçerler, çadır yerine modern ortamlarda yaşamayı umut ediyor.
 
Göçerlerin Yerleşik Hayata Geçiş Umudu Arttı

Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan, Şanlıurfa'da yaklaşık bine yakın ailenin göçebe hayatı yaşadığını söyledi.

Göçerlerin yıllardır yaylalara gidiş dönüşlerde huzursuzluklarla karşı karşıya kaldığını anımsatan Ağan, hükumetin başlattığı çözüm sürecinin kendileri için önem taşıdığını belirtti.

Ülkedeki barış ve huzur ortamıyla yaylalara gidiş ve dönüşlerde rahatlama yaşandığını ifade eden Ağan, sürecin devam etmesi halinde ülkede ekonomik anlamda huzurun oluşacağını, bu durumun da göçerlerin yerleşik hayata geçmelerine olanak sağlayacağına inandığını kaydetti.

Zor şartlar altında ve sağlıksız ortamda çadırlarda yaşayan göçerlerin çocuklarının da eğitimden yoksun kaldığını vurgulayan Ağan, çözüm süreciyle huzur bulan göçerlerin hayatlarının değişeceğine inandığını anımsattı.
 
"Huzurla Göç Ediyoruz"

Göçerlerden Seydi Bağatimur, hayvanlarına mera bulabilmek için kışı Şanlıurfa'da, yazı ise Erzurum, Elazığ ve Bingöl'deki yaylalarda geçirdiklerini anlattı.

Çözüm sürecinden önce yaylalara gidiş gelişlerde büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Bağatimur, sürecin başlamasıyla huzur içinde göç ettiklerini dile getirdi.

Bölgede barış ortamının devam etmesi halinde önümüzdeki dönemlerde hayvancılık sektörünün gelişeceğini belirten Bağatimur, "Allah'a şükür silahlar sustu, kavga yok. Herkesin barış istediğine inanıyoruz. Bu konuda hükumete çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bu süreçle bizler de daha rahat bir hayata kavuşuruz" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çözüm süreci, besiciler, hayvancılık, göeçrler
Link: Çözüm süreci onlara da yaradı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız